Sarkozy: ik heb nooit iets onwettigs gedaan

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy. In het eerste interview na zijn verhoor door de autoriteiten, zegt hij dat hij niets onwettigs heeft gedaan en dat het onderzoek naar hem politiek gemotiveerd is. Sarkozy wil in 2017 weer presidentskandidaat worden.
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy. In het eerste interview na zijn verhoor door de autoriteiten, zegt hij dat hij niets onwettigs heeft gedaan en dat het onderzoek naar hem politiek gemotiveerd is. Sarkozy wil in 2017 weer presidentskandidaat worden. AFP / Lionel Bonaventure

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft naar eigen zeggen nooit iets onwettigs gedaan. Dat zegt hij volgens persbureau AFP in een interview op de Franse radio en televisie, dat straks wordt uitgezonden. Sarkozy zegt verder nooit het vertrouwen van iemand te hebben geschonden.

Het gerecht wordt als politiek instrument gebruikt, zo herhaalt Sarkozy in het interview. Volgens zijn centrum-rechtse UMP zijn de onderzoeken tegen de oud-president “politiek gemotiveerd” om een terugkeer als kandidaat bij de verkiezingen in 2017 te bemoeilijken.

Formeel onderzoek naar Sarkozy

Naar Sarkozy loopt sinds vandaag een formeel onderzoek vanwege verdenking van corruptie en “ongeoorloofde beïnvloeding”. Hij zou op de hoogte worden gehouden van een justitieel onderzoek naar hem vanwege illegaal geld voor zijn campagnekas van de steenrijke L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Een bevriende magistraat zou hierover informatie hebben doorgespeeld, in ruil voor een comfortabel pensioenbaantje in Monaco.

De autoriteiten ontdekten de kwestie toen ze eerder dit jaar besloten de telefoons van Sarkozy af te luisteren. Tot dat besluit kwamen ze wegens weer een ander justitieel onderzoek rond de oud-president: naar mogelijk illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007, door de voormalige Libische leider Gaddafi.

Gisteren werd Sarkozy al verhoord. Hij is nog geen officieel verdachte. Op de aantijgingen staat een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van een half miljoen euro.

Is de Franse politiek corrupt?

Hoewel voor het eerst sinds de huidige staatsvorm in Frankrijk in 1958 werd ingevoerd een ex-president is vastgehouden voor verhoor, zijn maar weinig Fransen echt verrast, schrijft onze correspondent Peter Vermaas vandaag in NRC Handelsblad (€):

“Het aantal affaires in de politiek heeft zich de laatste jaren opgestapeld. En steeds weer waren belangenverstrengeling en financiële moraal, voor persoonlijk gewin of meestal om de partijkas te spekken, de sleutelbegrippen. Zo rapporteerden Franse media alleen al in 2014 uitgebreid over enkele op zichzelf staande schandalen en schandaaltjes die buitenlandse kranten niet eens haalden. (…) Maar de smeuïgste kwesties speelden zich af in de hechte kring van vertrouwelingen rond Sarkozy.”

Is de politiek in Frankrijk dan echt zo corrupt? Dat valt ook wel weer mee, schrijft Vermaas:

“Volgens corruptiewaakhond Transparency International valt dat mee. Het land is in de jaarlijkse corruptieperceptie-index althans nog ver verwijderd van bijvoorbeeld Italië. Frankrijk scoort net iets beter dan Oostenrijk en net iets slechter dan de Verenigde Staten. Voor financiering van politieke partijen en campagnes heeft Frankrijk ‘op papier’ de ‘strengste regels van Europa’, schrijft de organisatie in een recente analyse, maar de naleving laat te wensen over.”