Rusland en Oekraïne werken in Berlijn aan staakt-het-vuren

Van links naar rechts: de ministers van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (Frankrijk), Pavlo Klimkin (Oekraïne), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) en Sergej Lavrov (Rusland)
Van links naar rechts: de ministers van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (Frankrijk), Pavlo Klimkin (Oekraïne), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) en Sergej Lavrov (Rusland) Foto AP / Soeren Stache

De Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken zijn tijdens gesprekken in Berlijn dichter bij een staakt-het-vuren gekomen. De partijen werken toe naar gesprekken waarbij ook de Oekraïense separatisten worden betrokken, meldt persbureau Reuters.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de ministers zaterdag verder te praten met als doel tot een staakt-het-vuren te komen, die door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet worden bewaakt.

Daarbij geeft Rusland toestemming dat Oekraïense douaniers Russisch grondgebied betreden om twee grensovergangen te bewaken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei na de gesprekken tussen de Russische minister Sergej Lavrov en zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin:

“Het is een duidelijke stap richting een breed staakt-het-vuren.”

Lavrov zei in de gezamenlijke persconferentie na afloop dat er is gepraat over een document waarin de noodzaak voor een stabiel en langdurig bestand wordt vastgelegd.