Ricky Gervais als doodgoede stumper

Ricky Gervais is groot geworden met rollen in deThe Office en Extras, waarin hij zelfingenomen mannen speelde. In Derek is hij allesbehalve dat.

Ricky Gervais speelt Derek met afhangend hoofd, dribbelpasjes en openvallende mond.

Het valt aanvankelijk niet mee om Ricky Gervais te zien in de hoofdrol van de blijmoedige dramaserie Derek. Gervais is groot geworden met zijn rollen in de door hem geschreven series The Office en Extras. Daarin speelde hij mannen die één brok zelfingenomenheid waren. Met die eigenschap kon de comedian goed overweg. Maar Derek is een doodgoede stumper, met schijnbaar autistische trekken, en dat vraagt om meer acteertalent.

Gervais speelt Derek met afhangend hoofd, dribbelpasjes en openvallende mond. Het oogt aanstellerig. Maar dat is een ongemak dat draaglijk wordt, in de eerste plaats omdat Derek die als vrijwilliger werkt in een bejaardenhuis, zo’n innemende man is.

Wat helpt, is dat er rondom Gervais uitstekend geacteerd wordt, waardoor de andere licht groteske personages in het huis geloofwaardig zijn. Hannah is de zorgzame manager, die moeite heeft tijd voor zichzelf te nemen. Klusjesman Dougie ziet overal onrecht, maar bij kritiek bezwijkt hij meteen. Terwijl de verlopen nietsnut Kev iedereen doet zuchten om zijn obsessie met seks. Sneue mannen zijn het, om wie een doem van verloren levens hangt. Dat kleeft ook Derek aan, maar zijn charme is dat hij zo overtuigend kan verklaren hoe gelukkig hij is.

Net als The Office is het voor het Britse Channel 4 gemaakte Derek opgenomen als een quasi-documentaire, waarbij de camera’s openlijk aanwezig zijn en de personages in de camera commentaar geven op de gebeurtenissen. Die zijn van bescheiden, maar voor het bejaardenhuis van ingrijpende aard: een meisje met taakstraf dat te werk wordt gesteld, een mislukt feestje, een ambtenaar die wil bezuinigen, en bewoners die doodgaan.

Seizoen 2 is dwingender dan het eerste. De vader die Derek op jonge leeftijd in de steek liet, komt in het huis wonen, wat zorgt voor nieuwe aanwas van goedhartige levenswijsheden van Derek. Te grinniken valt er genoeg bij dit warmbloedige en sentimentele drama. Maar alles is erop gericht de kijkers in te pakken met ouderwetse, bijna vergeten vriendelijkheid. En dat lukt die bliksemse Gervais nog ook.

    • Ron Rijghard