Rechter: Teeven oordeelde te strikt in zaak Kazachs gezin

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) moet als gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Gelderland gisteren opnieuw kijken naar de zaak van kinderen en hun moeder in het kader van de regeling het kinderpardon. Dat blijkt de uitspraak van de rechtbank die op Rechtspraak.nl is gepubliceerd.

Demonstranten voerden vorige week op het Binnenhof actie voor wat zij een eerlijker kinderpardon noemen.
Demonstranten voerden vorige week op het Binnenhof actie voor wat zij een eerlijker kinderpardon noemen. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) moet van de rechter een nieuw besluit nemen over de zaak van een Kazachse moeder en haar twee kinderen die op basis van de regeling van het kinderpardon geen verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat blijkt de uitspraak van de rechtbank die op Rechtspraak.nl is gepubliceerd.

De rechtbank oordeelde gisteren dat een bezwaar tegen het besluit van Teeven gegrond is. De staatssecretaris heeft de regels rond het kinderpardon volgens de rechter te streng geïnterpreteerd. De rechters vinden het onterecht dat een kind alleen in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning als het onder rijkstoezicht staat. Kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente maar niet bij het Rijk, moeten daar ook voor in aanmerking komen, vindt de rechter.

Update 13.15 uur: Teeven is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep, meldt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen op Twitter:

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen Staatssecretaris #Teeven is het niet eens met de uitspraak van de rechter over het #kinderpardon. Gaat in hoger beroep.

Het hoger beroep betekent langere tijd onzekerheid voor een hoop kinderen, twittert onze politiek redacteur Annemarie Kas:

Twitter avatar annemariekas Annemarie Kas Hoger beroep #Teeven betekent - zonder nieuw politiek besluit - maanden vertraging voor kinderen die wachten op beslissing #kinderpardon

De Kazachse moeder en haar twee kinderen waren de afgelopen vier jaar bekend bij de gemeente Rheden, waar ze woonachtig waren, maar hebben zich niet actief bij het Rijk gemeld. Volgens de afspraken die coalitiepartijen VVD en PvdA hebben gemaakt hadden ze dat wel moeten doen. De rechter vindt echter dat het niet vaststaat dat de asielzoekers zich actief aan het toezicht van het Rijk hebben onttrokken. Pas als dat vast komt te staan, zou uitzetting te rechtvaardigen zijn, zo vindt de rechter.

Nog onzeker of gezin ook mag blijven

De uitspraak van de rechter betekent nog niet dat het Kazachse gezin mag blijven. Het is nu aan Teeven een nieuw besluit te nemen in de zaak. In een reactie tegenover de NOS zegt het ministerie van Teeven dat de uitspraak van de rechter momenteel wordt bestudeerd.

In totaal zijn er honderd kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente, maar niet bij het Rijk. Een advocaat van een gezin uit Kazachstan zegt vanochtend in de Volkskrant dat een grote groep asielzoekers moed kan putten uit de uitspraak van de rechter.