Wouter Bos: Vogelaar te veel op hand van corporaties

Voormalig minister Ella Vogelaar (PvdA) wierp zich in haar periode als bewindspersoon voor Wonen en Wijken (2007-2008) meer op als belangenbehartiger van woningcorporaties dan van haar eigen kabinet. Dat zei oud-PvdA-leider Wouter Bos, destijds minister van Financiën, vanochtend tijdens zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie naar corporaties. „Tijdens een onderhandeling met de sector zat zij naast de voorzitter van (corporatiekoepel) Aedes aan de andere kant van de tafel tegenover de minister van Financiën”, vertelde Bos.

Bos dwong Vogelaar tot 2008 tot aftreden nadat zij in een debat „Kamerleden schoffeerde” en zich „onvoorwaardelijk” achter een corporatie in problemen schaarde.

De wijkenaanpak van het kabinet-Balkenende IV begon door een rekenfout met een gat van 1 miljard euro. Volgens Bos heeft Vogelaar daar geen last van gehad, maar draaide de schatkist op voor die vergissing.

Later vandaag stonden het verhoor van Vogelaar en haar opvolger Eberhard van der Laan op het programma.