#oprotten @arnovermeulen

Arno Vermeulen is de meest bekritiseerde commentator van Nederland op Twitter. Wat doet dat met hem?

Tijdens het WK voetbal krijgen tv-commentatoren veel kritiek over zich heen, vooral op Twitter. De zwaarst getroffene, Arno Vermeulen, reageert op zeven hashtags:

#arnovermeulen

„Tijdens mijn eerste wedstrijd, Frankrijk-Honduras, ging het mis. Ik zou een fout hebben gemaakt [Vermeulen zou een doelpunt van Frankrijk niet hebben gezien, red]. Twitter ontplofte. Later zag ik pas wat er blijkbaar allemaal loskwam in Nederland. De toon was cynisch, chagrijnig. Ik was totaal verbouwereerd.

„Ik heb mijn instellingen in Twitter veranderd, zodat ik de berichten niet allemaal meer kan lezen. Ik vind het onprettig, dus waarom zou ik daar mijn energie in steken? De remedie tegen alle kritiek is: blijf je concentreren op je toernooi, laat je niet afleiden door dit soort zaken.

„Ik heb als voorbereiding op dit toernooi mijn wedstrijden op het vorige WK teruggeluisterd. Ik vind mezelf nu beter in vorm dan vier jaar geleden. Dat is voor mij de maatstaf. Dan maakt het niet uit wat anderen vinden.”

#nedspa

„Frank Snoeks gaf het commentaar bij Nederland-Spanje. Het was 1-1 bij rust, we hadden makkelijk 2-0 achter kunnen staan. In de rust ontplofte de telefooncentrale van de NOS. Mensen waren woedend op Snoeks, omdat hij te kritisch was op het Nederlands elftal. Nederland won uiteindelijk met 5-1. Dan is er niemand die na afloop belt om te zeggen dat Snoeks zo’n slechte commentator is.”

#dommemensen

„Dat wij commentatoren bekritiseerd worden, is al zo oud als de weg naar Rome. Vroeger ging dat met een ingezonden brief naar de NOS, nu is het Twitter. Twitter is laagdrempelig, daar kun je makkelijk je mening kwijt. Als ik de tweets ga lezen raak ik erg geïrriteerd. Jezus, de dommigheid die ik lees. Als ik zeg dat iemand met de buitenkant van de voet een goal maakt, twitteren mensen dat het met de punt van de schoen was. Ik word daar als commentator toch niet beter van? Iedereen heeft recht op een mening, maar ik heb ook het recht om daar niet naar te hoeven luisteren.”

#bedreigd

„Ja, commentatoren worden wel eens bedreigd. Vooral bij het Nederlands elftal. Dat gebeurt een enkele keer. Tijdens het EK 2012 is een collega met de dood bedreigd. [Het ging om Jeroen Grueter, die voor de EK-finale via Twitter werd bedreigd. Hierin werd opgeroepen hem in het bijzijn van zijn familie en vrienden te executeren, red.].

„Ik heb degene kunnen vinden die de bedreiging uitte. Een normale man met een keurige baan. Ik kreeg hem vrij snel aan de lijn en hij schrok zich een hoedje. Hij gaf toe dat het in een soort van opwelling ging. Hij bood excuses aan en heeft de commentator bloemen gestuurd.”

#sportpsycholoog

„Tijdens het WK in Zuid-Afrika begon het. Twitter groeide en commentatoren kregen daar last van. Als je het Nederlands elftal doet, zoals Frank Snoeks en Jeroen Grueter, word je dubbel geraakt.

„We hebben met de commentatoren onderling veel gesproken hoe daarmee om te gaan. De meesten van ons werken wel met sociale media, maar zijn geen expert. We hebben ook de leeftijd dat we er eigenlijk te oud voor zijn.

„We zijn nu behoorlijk bewapend. We hebben een sessie met experts in sociale media gehad en met een sportpsycholoog gesproken. We hebben ons laten uitleggen wat een trending topic is, hoeveel mensen daarvoor nodig zijn. Als honderd mensen iets over je twitteren ben je al trending topic. Dat hele Twitter kunnen we nu een stuk makkelijker relativeren.”

#demedia

„Wat ik interessant vind, is hoe de traditionele media, mensen zoals jij, hiermee omgaan. Hoe serieus ze Twitter nemen. Natuurlijk, journalistiek gaat over hypes, maar het is wel heel hyperig om direct aan alles dat trending topic is een journalistieke draai te geven.

„En het maakt lui. Het AD schreef een verhaaltje na die wedstrijd Frankrijk-Honduras: ‘Twitter valt over Vermeulen heen’. Ik vind het vreemd dat ik dan niet even gebeld ben om mijn kant van het verhaal te vertellen.”

#hekel

„Ik weet niet of mensen echt een hekel aan mij hebben. Ik denk dat schelden vooral een primaire reactie is. Echt een hekel aan iemand hebben gaat verder.

„Kijk, mensen zijn clubgebonden. Ze denken niet logisch na zodra het bij ons aan tafel over hun club gaat. Als je fan bent van Go Ahead Eagles, dan komt het hard aan als wij iets kritisch over je club zeggen. Mensen hebben een goed geheugen. Ze blijven je dat lang kwalijk nemen.

„Maar een hekel? Dat geloof ik niet, ik ben een hartstikke aardig en sympathiek mens.”

    • Stijn Bronzwaer