Terugkeer Van Commenée

Charles van Commenée (56) keert na vijfenhalf jaar terug bij sportkoepel NOC*NSF. Als prestatiemanager, de liaison voor technisch directeur Maurits Hendriks met olympische sporten. Van Commenée wordt in elk geval zijn informant voor atletiek, zwemmen, turnen en boksen. Vooral hiërarchisch is het een opvallende keus van Van Commenée. Hij was van 2005 tot 2009 technisch directeur/chef de mission van NOC*NSF en werd opgevolgd door Hendriks, nu zij superieur.

Nadat Van Commenée als technisch directeur van de Britse atletiekbond UK Athletics in 2012 in Londen succesvolle Olympische Spelen had beleefd, lagen de hoogwaardige en leidinggevende functies voor het oprapen. Hij hapte niet toe – „omdat de aanbiedingen niet op het juiste moment kwamen”.

Van Commenée hield zich aan zijn voornemen een sabbatical van een jaar te nemen. Hij sportte, gaf wereldwijd lezingen, adviseerde op kleine schaal sportbonden, om anderhalf jaar verder terug te keren op het nationale sportcentrum Papendal.

Van Commenée: „Ik ben niet gedreven door zichtbaarheid. Ik wil altijd de sport sterker maken, dat motiveert me. Ik ben minder van de representatieve en communicatieve kant. Bovendien werk ik graag in de Nederlandse sport. Sporters en coaches op een hoger niveau krijgen, is wat ik het liefst doe. Daarom heb ik geen moeite met mijn nieuwe, dienende rol.”