NN gaat soepel de beurs op

ING haalt 1,5 miljard euro op met beursgang van dochter Nationale-Nederlanden

De raad van bestuur van NN Group (Delfin Rueda, topman Lard Friese, Doug Caldwell, David Knibbe, Stan Beckers, Dorothee van Vredenburch), vanochtend op weg naar de Amsterdamse beurs.
De raad van bestuur van NN Group (Delfin Rueda, topman Lard Friese, Doug Caldwell, David Knibbe, Stan Beckers, Dorothee van Vredenburch), vanochtend op weg naar de Amsterdamse beurs. Foto Bloomberg

Op hippe, wit-oranje fietsen kwam de top van Nationale-Nederlanden (NN) vanochtend bij de Amsterdamse beurs aangereden. De grote dag was eindelijk aangebroken – na bijna vijfentwintig jaar keert de verzekeraar terug naar de beurs – en NN’s topman Lard Friese wilde zich meteen profileren. De fietsen waren niet alleen „trendy, robuust en eenvoudig”, er zit ook „hele knappe techniek” in verwerkt. Daarmee waren die fietsen eigenlijk net als NN, aldus Friese.

Bovendien: er zou weinig Nederlandser te bedenken zijn dan een fiets. En NN is natuurlijk in essentie een „prachtig Nederlands bedrijf”.

Doelbewust of niet, de marketingactie stond tevens symbool voor de ingrijpende gedaantewisseling die Nationale-Nederlanden de afgelopen jaren heeft ondergaan. Voordat de kredietcrisis uitbrak, was NN een financiële wereldspeler. Samen met ING domineerde het concern de markten.

Maar in 2008 had het fusiebedrijf staatssteun nodig. En daarop volgde – noodgedwongen – een grootschalige afslankoperatie. De Europese Commissie gelastte dat het concern zichzelf moest opknippen en grote delen van zichzelf in de verkoop moest doen. Sindsdien is NN een schim van zijn vroegere zelf. De afslankkuur zit er nu bijna op.

Aan de fietsenactie te zien schaamt het bedrijf zich daar niet voor. Friese, vanochtend in een reactie: „We zijn nu begonnen aan nieuw hoofdstuk waarbij het niet meer gaat om wie de grootste is, maar wie de beste is.”

De beursgang zelf verliep vandaag redelijk soepel. Er werden 77 miljoen aandelen verkocht, voornamelijk aan buitenlandse, institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars). Dat was 7 miljoen meer dan eerder de bedoeling was. NN besloot op het laatste moment om extra aandelen te verkopen, vanwege de „significante belangstelling”. Niet geheel verwonderlijk, want de aandelen werden met een fikse korting aangeboden.

De openingskoers was licht boven de oorspronkelijke vraagprijs van 20 euro en dat bleef zo tot de middag. De totale opbrengst van de eerste tranche (de resterende aandelen zullen in latere fases stapsgewijs worden verkocht, de laatste in 2016) voor moederbedrijf ING is 1,5 miljard euro.

Dat geld gebruikt ING om de kapitaalbuffers van zowel de bank als de verzekeraar te versterken.

Topman Friese putte hoop uit die licht hogere openingskoers. Hij ziet die als een „teken dat investeerders” het aandeel aantrekkelijk vinden”. Dat zou goede vooruitzichten bieden voor de resterende aandelen die nog moeten worden verkocht.

Tegelijkertijd blijven die vooruitzichten onzeker. NN lijkt mede te hebben geprofiteerd van het goede sentiment dat op dit moment op de beurzen heerst. En dat wordt voor een belangrijk deel weer aangewakkerd door het ‘gratis geld’ dat centrale banken wereldwijd in de economie pompen, om die aan te wakkeren.

Timing is everything bij een beursgang, weten kenners. En de timing was goed. Maar in twee jaar kunnen de economische- en marktomstandigheden snel veranderen.