Niet van deze wereld

Ook bij games bestaat de one hit wonder; de inmiddels grijzende veertiger die alleen bekend is om ‘dat ene spel’. Fransman Éric Chahi maakte in 1991 Another World (in Europa uitgegeven als Out of this World), dat hij nu vrijwel ongewijzigd opnieuw uitgeeft op Sony- en Nintendo-spelcomputers. Nog steeds ademt deze actie-avonturengame een gevoel van eenzaamheid en ontheemding. Het verhaal van een zwijgzame wetenschapper die belandt in een wereld waarin haast iedereen zich tegen hem keert, sprak ooit de generatie aan die de opmars van thuiscomputers zoals de Amiga meemaakte, en zich door ouders en omstanders onbegrepen voelde. Deze nieuwe uitgave van Another World komt op een moment dat games gemeengoed zijn geworden. De boodschap en thematiek blijken echter universeel. Iedereen voelt zich weleens niet van deze wereld.

    • Rogier Kahlmann