‘Nederland passief na Europees asieloordeel’

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vorige maand in de Kamer tijdens een overleg over de instroom van asielzoekers.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vorige maand in de Kamer tijdens een overleg over de instroom van asielzoekers. Foto ANP / Valerie Kuypers

De overheid heeft vorig jaar geen gehoor gegeven aan het verzoek van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa om de leefomstandigheden van uitgeprocedeerde asielzoekers te verbeteren. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens vanochtend in een jaarlijkse rapportage, waarin vijftig aanbevelingen staan om de rechten van iedereen in Nederland te beschermen.

Het mensenrechtencollege wil dat de overheid zorg draagt voor de basale voorzieningen die nodig zijn voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. “Dan gaat het om voedsel, kleren en een veilige verblijfplaats.”

Het comité vroeg Nederland in oktober mensen zonder geldige verblijfspapieren “onmiddellijk” beter op te vangen. Het comité kwam tot een vernietigend oordeel na een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei daarop “niet in de houding te willen springen”.

‘Na vier weken geen voorzieningen meer beschikbaar’

Mensen die terug moeten naar eigen land worden vier weken opgevangen. Daarna vervalt de zorg van de overheid. “Veel asielzoekers kunnen niet meteen terug naar hun land van herkomst, omdat bijvoorbeeld overheden van het land van herkomst niet meewerken”, licht een woordvoerder van het mensenrechtencollege toe. “Voor die mensen zijn na die vier weken geen voorzieningen beschikbaar. Daar moest Nederland zich in verbeteren, maar dat is niet gedaan.”

In bepaalde gevallen hebben asielzoekers recht op een zogeheten buitenschuldvergunning. Als asielzoekers ziek, zwanger of stateloos zijn, kan Nederland zo’n vergunning geven. Volgens het college laat de beoordeling van een aanvraag hiervoor echter te wensen over. (Novum)