Murray verliest op Wimbledon, Djokovic en Federer wel door

De Bulgaarse Grigor Dimitrov viert zijn overwinning op Murray op dag negen van Wimbledon. AFP / Andrew Yates

Andy Murray is vandaag in de kwartfinale van Wimbledon uitgeschakeld. De Schotse titelverdediger, als derde geplaatst, ging met 1-6, 6-7 (4), 2-6 onderuit tegen de 23-jarige Bulgaar Grigor Dimitrov. Het is de eerste keer sinds 2008 dat Murray er niet in slaagt bij de laatste vier komen.

Update 19:40 uur
Roger Federer maakt nog steeds kans op zijn achtste Wimbledon-titel. De Zwitser versloeg zijn landgenoot Stanislas Wawrinka vandaag in de kwartfinale met 3-6, 7-6 (5), 6-4, 6-4.

Federer treft Milos Raonic (8) of de Australische verrassing Nick Kyrgios in de halve eindstrijd. Mocht Federer die partij winnen dan speelt hij in de finale tegen Novak Djokovic (1) of Grigor Dimitrov (11).

Dimitrov breekt Britse harten

Met zijn winst op Murray heeft Dimitrov Britse harten gebroken, schrijft persbureau Reuters, die zijn overwinning omschrijft als “subliem en sereen”. De wedstrijd geldt als de grootste overwinning van zijn carrière, nu hij als eerste Bulgaarse man de kwartfinale van een grandslamtoernooi bereikt. Het is tevens de eerste keer dat Dimitrov in Londen verder komt dan de tweede ronde. De wedstrijd duurde twee uur en één minuut.

Bij de laatste vier neemt Dimitrov het op tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Marin Cilic.

Het wedstrijdverslag van persdienst Novum

“Murray was zeventien partijen op rij ongeslagen op het Londense gras, maar Dimitrov toonde geen enkel ontzag. De 23-jarige Bulgaar dicteerde het spel met harde slagen vanaf de baseline en vooral met zijn forehand bracht hij de olympisch kampioen in de problemen. Hij sloeg in de derde en vijfde game toe. Murray kon geen antwoord vinden op het spel van Dimitrov en maakte bovendien 37 onnodige fouten. Toch sleepte hij er in het tweede bedrijf een tiebreak uit, maar die ging naar Dimitrov. Na een dubbele fout in de zesde game van de derde set was het verzet van Murray gebroken.”

Djokovic ook in halve finale

Met veel moeite heeft ook Novak Djokovic de halve finale van Wimbledon bereikt. De Servische titelfavoriet kwam tegen Marin Cilic sterk terug van een 2-1 achterstand in sets: 6-1, 3-6, 6-7 (4), 6-2, 6-2.

Persdienst Novum schrijft over de wedstrijd:

“De Kroaat, als 26e geplaatst, bracht Djokovic (1) in de derde set zwaar in de problemen. Op een 6-5 voorsprong wist hij op eigen service de set nog niet naar zich toe te trekken, maar in de daaropvolgende tiebreak sloeg hij wel toe.
Djokovic schudde zichzelf daarna wakker en gunde Cilic in de laatste twee sets slechts vier games. Daarmee ontsnapte de Serviër aan het lot van titelhouder Andy Murray, die eerder op de dag werd uitgeschakeld door Grigor Dimitrov. De Bulgaar (11) is Djokovic’ tegenstander in de halve finale.”

    • Mirjam Remie