Microsoft: wij zijn transparant en betrouwbaar

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Daar is het Snowden-effect weer. Ook de computergigant Microsoft moet iets met de vrees voor surveillance, spionage en ordinaire data-diefstal. En dus is er nu het eerste ‘transparantiecentrum’ op de bedrijfscampus in Redmond nabij Seattle.

In de Transparency Places “kan het bedrijf laten zien wat het doet om gegevens te beveiligen en duidelijk te maken dat er geen achterdeurtoegang wordt verschaft aan, zeg, de Amerikaanse overheid”, schrijft de Seattle Times.

Microsoft en andere Amerikaans tech-bedrijven kampen met wantrouwen van buitenlandse klanten. Hoe kunnen ze zeker weten dat de NSA of andere overheidsdiensten niet stilletjes meelezen? En dus wil de onderneming duidelijk maken dat ook zij in het rijk van Bill Gates zich zorgen maken. “De techbedrijven vechten terug.”

Heeft T-Mobile ‘honderden miljoenen dollars’ gepikt?

Het gaat goed met T-Mobile. Dat zou deels komen doordat de onderneming op grote schaal klanten heeft opgelicht om zo ‘honderden miljoenen dollars’ binnen te halen.

Het is nogal een beschuldiging van de federale Handelscommissie (FTC). De top van T-Mobile ontkent dan ook met kracht. Maar als het waar is dat het belbedrijf stiekem sms-kosten aan de rekeningen van talloze klanten toevoegde, dan kan al het goede werk wel eens voor niets zijn geweest.

T-Mobile krijgt recentelijk veel positieve media-aandacht. Het bedrijf heeft de markt voor internationaal mobiel bellen opengebroken en dwingende contracten afgeschaft. Sinds kort is er de mogelijkheid om een telefoon met een ’7-day stand’ een week zonder verplichting te testen.

Maar ‘cramming’ is niet alleen niet oké, het is illegaal. Volgens de FTC werden SMS-diensten  voor horoscopen, roddel en flirtadvies aan rekeningen toegevoegd, zonder dat klanten daar bewust om vroegen.

Auto’s en economie doen ’t goed

De Amerikaanse auto-verkoop is wat ze hier een key indicator noemen: een duidelijk teken van economische gezondheid of zwakte. Nieuws dus, vindt BusinessInsider: “De Amerikaanse economie is zojuist geslaagd voor een belangrijk examen.”

In juni zijn er 1,4 miljoen nieuwe wagens verkocht. Volgens de analisten van Wars Auto zullen er dit jaar bijna zeventien miljoen auto’s van de hand gaan, veel beter dan verwacht.

Frappant genoeg doet ook GM het redelijk; het aantal verkochte auto’s steeg licht ten opzichte van een jaar geleden. De geplaagde producent heeft bijna dertig exemplaren miljoen terug moeten halen. Maar “General Motors bewijst opnieuw zijn wonderbaarlijke veerkracht”, zegt auto-analist Michelle Krebs van AutoTrader.com.

    • Diederik van Hoogstraten