Medewerker Belastingdienst in bewaring wegens miljoenenverduistering

APELDOORN - De Belastingfabriek in Apeldoorn. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Een 51-jarige medewerker van de Belastingdienst is gisteravond voor twee weken in bewaring gesteld in het onderzoek naar de verduistering van twintig miljoen euro bij de Belastingdienst. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

De man is vrijdag aangehouden door de FIOD in de omgeving van Arnhem. Gisteren werd hij voorgeleid en in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verduistering van de bijna twintig miljoen euro die is verdwenen, en witwassen.

Staatssecretaris Eric Wiebes schreef maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat mogelijk twintig miljoen euro is verduisterd. Het bedrag werd in één keer uitgekeerd onder verdachte omstandigheden. De Belastingdienst is samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar deze betaling.

Kamerlid Pieter Omtzigt op Twitter naar aanleiding van het nieuws:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Vraag: hoeveel medewerkers belastingdienst mogen zelfstandig in één transactie 20 miljoen overmaken? Wat wist het managementteam? (2)

Wist Wiebes van de arrestatie?

Wiebes schreef in zijn brief niets over een arrestatie. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wilde tegenover persdienst Novum niet ingaan op de vraag of dit bij het ministerie al bekend was.

“Wij willen het onderzoek op geen enkele manier hinderen en gaan daarom niet in op vragen over deze kwestie.”

    • Mirjam Remie