Krokodillentranen van sjoemelende Japanse politicus mogen niet baten

Ryataro Nonomura in tranen op een persconferentie. AFP / Jiji Press

In een loop worden de beelden uitgezonden in Japan. Beelden van lange uithalen en hartverscheurende snikken. Ze komen van een provinciale politicus, die in een drie uur durende persconferentie zijn excuses probeert over te brengen voor zijn persoonlijke gebruik van publieke middelen.

De 47-jarige Ryutaro Nonomura jammert, schreeuwt, balt zijn vuisten. Volgens media heeft hij in een jaar van publiek geld maar liefst 195 reisjes gemaakt naar slechts vier verschillende plekken. Een van die plekken was een resort, dat hij 106 keer bezocht. Zijn excuses luiden:

“Eindelijk zat ik in de politiek… met als enige doel om de samenleving te veranderen… Dit Japan, ik wil deze maatschappij veranderen… Ik heb mijn leven hiervoor ingezet… Begrijp je?”

Helaas voor Nonomura - de meeste mensen begrijpen het niet. Op sociale media zijn de reacties weinig begripvol. The Guardian noteert een reactie van een twitteraar:

“Er zat zo’n soort soort kind bij mij op de basisschool. Een kind dat zichzelf probeerde uit te leggen door zo te huilen, lol.”

Zijn krokodillentranen hadden dan misschien niet helemaal het effect waarop hij hoopte, ze bereikten wél veel mensen. De loop van zijn tranen is op YouTube al meer dan een miljoen keer bekeken.

https://www.youtube.com/watch?v=t3pZMA5275M

    • Mirjam Remie