Koerdisch referendum over onafhankelijkheid

De president van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak wil binnen enkele maanden een referendum houden over onafhankelijkheid. In een BBC-interview zei president Massoud Barzani dat Irak „in feite al is opgedeeld”.

Koerdische strijders hebben de afgelopen maand gebruik gemaakt van de opmars van sunnitische opstandelingen om gebieden in te nemen die waren verlaten door het Iraakse leger. Het gaat om gebieden die zowel door de Koerden als Arabieren werden geclaimd, zoals de oliestad Kirkuk.

„Alles wat recent is gebeurd toont dat de Koerden het recht hebben onafhankelijk te worden”, zei Barzani. „Vanaf nu zullen we niet verbergen dat dit ons doel is.” Het zelfvertrouwen van de Koerden is gegroeid sinds ze verregaande autonomie kregen na de Amerikaanse invasie in 2003. De regio is stukken veiliger dan de rest van Irak. De economie floreert met dank aan buitenlandse investeerders.

De Koerden lijken ook de vorming van een nieuwe regering in Bagdad te frustreren. De eerste zitting van het nieuwe parlement werd gisteren geschorst nadat parlementariërs er niet in geslaagd waren een nieuwe voorzitter te kiezen. Na de pauze bleven de meeste sunnitische en Koerdische parlementsleden weg, waardoor het quorum niet werd gehaald.

Irak zit formeel zonder regering sinds de verkiezingen van 30 april. Premier Maliki staat onder grote druk plaats te maken voor iemand die wel acceptabel is voor de Koerden en sunnieten. (BBC, AP)