In beeld

Kleurrijke Bigi Spikri bij herdenking afschaffing slavernij

Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij werd gisteren de Bigi Spikri gelopen in Amsterdam, een optocht in traditionele, kleurrijke kleding die daardoor altijd een vrolijk karakter heeft. 'Bigi Spikri' is een Surinaams begrip en betekent letterlijk 'grote spiegel'. In Rotterdam wordt de Bigi Spikri al lange tijd jaarlijks gehouden en sinds 2009 is dat ook het geval in Amsterdam. De route liep gisteren van het Waterlooplein naar het Oosterpark. Bij de nationale herdenking in het Oosterpark liepen de gemoederen gisteren nog op toen een kleine groep betogers de toespraak van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) verstoorde. Bij de slavernijherdenking was dit jaar ook VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek had op het fenomeen Zwarte Piet.
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal
NRC / Imara Angulo Vidal