Kistjes en bomberjacks zijn zó 1933; de ‘nipster’ heeft baardje en gympies

Wordt de laatste tijd het einde van de hipster voorspeld, in neonazistische kringen is die juist aan een opmars bezig. De ‘nipster’, de nazistische variant van de hipster, maakt de oude skinheads van weleer in Duitsland een stukje meer salonfähig.

Schermafbeelding YouTube

Wordt de laatste tijd het einde van de hipster voorspeld, in neonazistische kringen is die juist aan een opmars bezig. De ‘nipster’, de nazistische variant van de hipster, maakt de oude skinheads van weleer in Duitsland een stukje meer salonfähig.

Kon je neonazi’s in Duitsland doorgaans herkennen aan hun bomberjacks, kale koppen en kistjes, anno 2014 vindt de jongere generatie met nazistische sympathieën deze dingen niet meer van deze tijd. De neonazi vandaag de dag heeft gewoon gympies aan, skinny jeans, heeft een totebag, een gekamd baardje en doet ook even vrolijk een Harlem shake.

Alleen de swastika op een tas doet nog vermoeden dat je niet met een ‘linke’ te maken hebt. Tegen RT zei een Duitse journalist dat de neonazi’s altijd al geprobeerd hebben om aan te sluiten bij de regerende jeugd- en jongerencultuur. En nu doen ze het opnieuw:

http://youtu.be/9kMyhIP4iic

Hippe uiterlijk moet beweging vriendelijker maken

En dat proberen de nipsters dan ook, zo blijkt uit een artikel van het tijdschrift Rolling Stone. Het blad interviewde nipster Patrick Schröder, uit het noordoosten van Beieren. Schröder geeft seminars aan neonazi’s over hoe ze zich moeten kleden om hun beweging een vriendelijker gezicht te geven. Ook moet de drempel daardoor lager worden voor andere subculturen - neem de hiphop-scene - om zich aan te sluiten.

“Als de definitie van de nipster iemand is die binnen de mainstream kan leven, dan zie ik dit als de toekomst van de beweging.”

De nipsters kijken veel naar de Amerikaanse cultuur zegt Andy Knape, die aan het hoofd staat van jongerenafdeling JN van de rechts-nationalistische partij NPD.

“Ik zie rap en hiphop als een middel om onze boodschap te verspreiden.”

Social media wordt volop gebruikt

De nipsters maken volop gebruik van moderne media zoals Facebook, Tumblr, YouTube en er is een videokanaal (FSN.tv). Daar staan een paar afleveringen van het nazi-kookprogramma Balaclava Küche waarin twee jongens met een bivakmuts op tofu staan te snijden. Het is bijna aandoenlijk zoals de twee paprika’s, aubergine en komkommers staan te snijden. Maar de teksten op hun T-shirts herinneren aan hun politieke motieven: ‘Make love and war’ is op hun sweatshirt te lezen in een van de afleveringen. ‘Ein mensch ist illegal’ staat op een ander.

Ook de nipstermeisjes zien er bijzonder hip uit en bijna al niet van mainstream te onderscheiden zo is te zien op diverse blogs. Al geven ’88’ (verwijst naar twee keer de achtste letter van het alfabet en dus naar ‘Heil Hitler’) en zo’n Germaans kruis altijd wel enige indicatie.Het mainstream voorkomen blijkt niet alleen voorbehouden aan nipsters uit Duitsland overigens, zo blijkt wel uit dit Tumblrblog.

    • Anouk Eigenraam