Kaasstengels op Keti Koti

Foto Martijn van de Griendt

Truus Beeldsnijder (63) uit Amsterdam heeft net een pak oer-Hollandse kaasstengels gekocht. Ze deelt ze uit aan haar dochter Sarah (33) en haar moeder (81) die haar bezoekt vanuit Paramaribo. Ze zijn onderweg naar het Oosterpark in Amsterdam waar gisteren de afschaffing van de slavernij werd gevierd tijdens het Keti Koti- festival. Keti Koti betekent ‘gebroken ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Zo’n 40.000 slaven werden dat jaar bevrijd. Velen zouden nog tien jaar moeten doorwerken.

Oma Beeldsnijder vertelde fotograaf Martijn van de Griendt dat ze in Nederland nog steeds amper wordt teruggegroet als ze een blank iemand goedendag zegt. Maar Nederland is ook gezellig, zegt ze. „En Nederlands eten is lekker.”