Iraakse premier Maliki wijst territoriale claims Koerden af

De Iraakse premier Nouri al-Maliki.
De Iraakse premier Nouri al-Maliki. Foto AP/ Hadi Mizban

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft de wens van de Koerden om de gebieden te behouden waar ze destijds de macht hebben gegrepen om te voorkomen dat ze in handen vielen van de extremisten van ISIS afgewezen.

“Niemand heeft het recht om deze gebeurtenissen te misbruiken, zoals Koerdistan heeft gedaan,” zei Maliki in een verklaring op televisie volgens persbureau AFP. Hij had het met name over de oliestad Kirkuk. Die stad hebben de Koerden sinds half juni onder controle nadat het Iraakse leger zich daar had teruggetrokken voor de opmars van ISIS.

Maliki reageerde op opmerkingen van de president van de autonome regio, Massoud Barzani, die vorige week zei dat de controle over Kirkuk niet ter discussie stond.

Barzani: snel referendum

Barzani zei gisteren in een interview met de BBC dat hij binnen enkele maanden een referendum wil houden over onafhankelijkheid. Irak was “in feite al opgedeeld”.

“Alles wat er recent gebeurd is, toont dat de Koerden het recht hebben onafhankelijk te worden. Vanaf nu zullen we niet verbergen dat dit ons doel is.

Irak is in feit al opgedeeld. Moeten we dan de situatie waarin het land zich nu bevindt zo laten? Het is niet aan mij om over onafhankelijkheid te beslissen, dat is aan de mensen. Wij houden een referendum en dat is een kwestie van maanden.”

Het zelfvertrouwen van de Koerden is gegroeid sinds ze verregaande autonomie kregen na de Amerikaanse invasie in 2003. De regio is stukken veiliger dan de rest van Irak en de economie in Koerdistan floreert dankzij buitenlandse investeerders.

Maliki blijft hopen op snelle regering

Intussen blijft Maliki hoopvol dat er snel een nieuwe regering gevormd kan worden. Zo moeten er onder anderen een nieuwe parlementsvoorzitter, een president en een nieuwe premier gekozen worden.

Maar dat kan nog weleens heel lastig geworden, gezien de eerste bijeenkomst van het parlement gisteren. Die werd namelijk geschorst, nadat na de pauze kwamen de sunnieten en Koerden niet meer terugkwamen, waardoor er niet genoeg mensen meer waren voor het quorum. De bedoeling is dat het parlement volgende week dinsdag weer bijeenkomt.