In een berenpak jagers neerschieten

Metallica-frontman James Hetfield sprak een documentaire over berenjacht in. Dat vonden bezoekers van het Glastonbury-festival niets. Metallica reageerde met een parodiefilm.

Beeld uit The Good, the Bad and the Ugly te zien in Metallica’s jachtparodie.

Er waren al mensen verontrust over het optreden van Metallica op het Britse Glastonbury, omdat de Amerikaanse metalband ‘te hard’ zou zijn voor het vredelievende festival dat afgelopen weekend plaatsvond. Toen daar eind mei het nieuws bijkwam dat frontman en jachtliefhebber James Hetfield de achtdelige History Channel-documentaireserie The Hunt over berenjacht in Alaska had ingesproken, ging het echt los.

Dierenactivisten werden boos en begonnen een online petitie tegen het optreden, dat niet zou stroken met de waarden van het festival. De inmiddels verwijderde Facebook-pagina, ‘Remove Metallica from Glastonbury’, kreeg meer dan dertienduizend likes.

Richard Fraser, de oprichter van de Facebook-pagina, zei tegen website Radio.com dat het hem niet specifiek om Metallica gaat, maar dat „roem ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt”. Fraser: „Hoezeer ik het werk ook toejuich dat Hetfield en de andere leden van de band hebben gedaan voor andere doelen, hier komen ze niet zomaar mee weg. Dit is ook een geweldige kans voor hen om een statement te maken tegen de jacht op groot wild.”

Hetfield, die ook lid is van de Amerikaanse National Rifle Association, zei eerder tegen het Amerikaanse SPIN Magazine dat hij van zijn wapens, die hij van zijn vader kreeg, houdt, en dat hij ook zijn gezin wil kunnen beschermen.

Maar Hetfield kreeg ook bijval. Een kleine bloemlezing uit de diverse Facebook-groepen die werden opgericht: ‘Remove the ‘Remove Metallica from Glastonbury Festival’ page’, ‘Keep Metallica in the Glastonbury Festival for their support of Hunting’ en ‘Don’t throw darts and bricks at metallica on stage at Glastonbury’. Er werd zelfs een pagina gemaakt voor een flashmob in berenpakken tijdens het optreden: ‘Glasto Chat Metallica Bear Flash Mob - Public Invite!!!!’

En Metallica zelf? Die trad natuurlijk gewoon op. En sloeg terug: zo verkocht de band op het festival T-shirts met daarop in de karakteristieke Metallica-typografie het woord ‘Glastallica’, begeleid door een doodshoofd met regenlaarzen.

Saillant was hun gelijknamige openingsfilmpje voor het concert: een parodie op de jacht. Filmmaker Julien Temple reeg de laatste shots van The Good, the Bad and the Ugly en beelden van een Britse vossenjachtfilm aan elkaar, dit allemaal vergezeld door het gezellige fluitmuziekje uit de oorlogsfilm Bridge On The River Kwai en het nummer ‘Fox On The Run’ van The Sweet.

Rond de vijfde minuut bereikt het filmpje het hoogtepunt als de leden van Metallica in berenpakken de jagers neerschieten vanuit de bosjes. Let vooral op de mooie, vertraagde shots met rondvliegend bloed en het manische overwinningsgezicht van drummer Lars Ulrich.

    • Judith Laanen