Het mag van Brussel: Telefónica kan E-Plus overnemen van KPN

Een Telefonica-winkel in Madrid. Foto Bloomberg

De plannen lagen er al een jaar, maar nu heeft het Spaanse Telefónica dan eindelijk toestemming van de Europese Commissie om de Duitse telecomaanbieder E-Plus over te nemen van KPN. Dat kan nu 8,6 miljard euro tegemoet zien.

Maar er zitten wel wat voorwaarden aan de overname, zo maakte de Commissie volgens persbureau AP bekend. Telefónica moet tot 30 procent van de netwerkcapaciteit van de nieuwe telecomgigant verkopen aan providers, zodat er meer concurrentie ontstaat. Ook moet Telefónica de voorwaarden die het biedt aan providers verbeteren.

Zorgen over de concurrentie

De Europese Commissie moest een definitief oordeel vellen. Dat had alles te maken met de zorgen die de overnameplannen teweeg hebben gebracht. Er zou nu te weinig concurrentie overblijven op de Duitse telecommarkt, omdat het aantal aanbieders van vier naar drie wordt teruggebracht door de overname. Brussel startte in december een diepgaand onderzoek.

Samen met O2, de merknaam van Telefónica Deutschland, zou E-plus straks de grootste provider van Duitsland zijn, en in één keer Deutsche Telekom en Vodafone ingehaald hebben.

KPN houdt het bij Nederland en België

KPN maakte vorig jaar bekend van E-Plus af te willen. De Duitse dochtermaatschappij van KPN was altijd een positieve uitzondering op de krimpende omzet van KPN, maar ook de Duitse telecommarkt staat onder druk. E-Plus zou forse nieuwe investeringen nodig hebben om het weer nieuw leven in te blazen, maar die kan KPN zich niet veroorloven. Het bedrijf trekt zich terug op de Nederlandse en Belgische markt.

Al met al was 2013 een rampjaar voor KPN, door de uitgestelde verkoop van E-Plus, geschrapte banen, dalende omzet en dalende winst. NRC Q maakte een overzicht:

    • Frank Huiskamp