Herman de Vries naar Biënnale van Venetië

Nederland zal tijdens de komende Biënnale van Venetië het werk van kunstenaar Herman de Vries laten zien. De Vries, die volgende week zijn 83ste verjaardag viert en deel uitmaakte van de internationale kunstenaarsgroep Zero (1958-1966), zal het Nederlandse paviljoen, ontworpen door Gerrit Rietveld, vullen met installaties.

Ook zal hij werk maken op eilanden in de Venetiaanse lagune waarop ruïnes door de natuur zijn overwoekerd. Het werk van De Vries, die zijn naam zonder hoofdletters schrijft, gaat over de “immanente poëzie” van en in de natuur.

Het voorstel voor de tentoonstelling komt van een conservator van het Stedelijk Museum Schiedam, Colin Huizing, en van Cees de Boer, auteur van een boek over De Vries. Zij hebben ook de tentoonstelling van De Vries’ werk georganiseerd die komend najaar is te zien in Schiedam.

Jury: expo krachtig, geloofwaardig, intiem en actueel

Het Mondriaan Fonds stelt 450.000 euro beschikbaar voor de expositie. De jury die het voorstel uitkoos is door het Fonds samengesteld. Die koos voor het plan vanwege “de kwaliteit van de kunstenaar en zijn oeuvre” en “de relevantie van het voorstel”.

De jury meent dat “binnen het spektakel van de biënnale” de expositie “krachtig, geloofwaardig, intiem en actueel” zal zijn, juist door de “soberheid en kernachtigheid”. De thematiek van De Vries’ werk, oordeelt de jury, is “actueel in een tijd waarin ecologische kwesties op een bredere maatschappelijke aandacht kunnen rekenen.”

Een van de werken die De Vries zal laten zien, vertelde hij vorige week aan de jury, is een groen boekje: op elke pagina heeft hij de naam van een grassoort geschreven die hij, zo hij zich herinnert, ooit tot zich heeft genomen – op welke manier ook.