Formeel onderzoek naar Sarkozy, ex-president beschuldigd van corruptie

Ex-president Nicolas Sarkozy Foto AFP/ Valery Hache

Justitie in Frankrijk is een officieel onderzoek begonnen naar de Franse ex-president Nicolas Sarkozy. Sarkozy wordt verdacht van corruptie en “ongeoorloofde beïnvloeding”, meldt persbureau AFP. Het besluit kwam nadat hij 15 uur was ondervraagd.

Sarkozy wordt ervan verdacht zijn macht te hebben misbruikt rond het onderzoek dat naar hem liep vanwege de Bettencourt-affaire. Er liep onderzoek naar hem, omdat hij misbruik zou hebben gemaakt van de verstandelijke vermogens van de steenrijke L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt om zo geld los te peuteren voor zijn campagnekas. Hij leek in oktober vrijuit te gaan, maar justitie had hem in maart toch weer in het vizier vanwege “corruptie” en het “onrechtmatig aanwenden van invloed”.

Dat had alles te maken met het feit dat Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog, die al eerder dan Sarkozy verhoord werd, lange tijd op de hoogte werd gehouden van het onderzoek door een bevriende magistraat. Die had hij in ruil voor informatie een mooi baantje aangeboden in Monaco.

Paul Bismuth

De zaak kwam in maart aan het rollen, toen bleek dat Justitie de telefoons van Sarkozy aftapte om meer te weten te komen over vermeende betalingen van de voormalige Libische leider Gaddafi aan de campagne van Sarkozy in 2007. Voor gesprekken met zijn advocaat gebruikte hij een mobiele telefoon, geregistreerd onder de valse naam ‘Paul Bismuth’.

Het is een grote klap voor Sarkozy, die hoopt in 2017 zijn rentree te maken op het politieke toneel. Hij wil naar verwachting weer leider worden van de UMP en meedoen aan de presidentsverkiezingen. Sarkozy noemt de onderzoeken die er tegen hem lopen “politiek gemotiveerd”.

Lees ook: ‘Uw kamer, meneer Bismuth’. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Frank Huiskamp