Kijken: De Snijtafel fileert het ‘nobele’ Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen, dat ons oorwurmen over waanzinnig dromen en klieren met sop bracht, is al 33 jaar een fenomeen. Het moet kinderen verbinden. De intro van het programma, waarin de serieuze boodschap verpakt zit, is nogal wat veranderd. En laat het maar aan de heren van De Snijtafel om op bijzonder treffende manier de nobelheid te fileren.

Kinderen voor Kinderen, dat ons oorwurmen over waanzinnig dromen en klieren met sop bracht, is al 33 jaar een fenomeen. En er zit een nobele gedachte achter: het moet kinderen verbinden. De intro van het programma, waarin eigenlijk de serieuze boodschap verpakt zit, is nogal wat veranderd. En laat het maar aan de heren van De Snijtafel om op wederom bijzonder treffende manier die nobelheid te fileren.

Het blinde altruïsme

Korte samenvatting voor wie 24 minuten een eeuwigheid zijn: die nobele boodschap achter Kinderen voor Kinderen is in de loop der jaren verworden tot “esoterisch gelul”. Zo. Het begon enigszins racistisch - zwarte mensen worden geassocieerd met armoede - en werd later een tikkeltje narcistisch. “Blind altruïsme”, zoals taalgekken Kasper C. Jansen en Michiel Lieuwma van De Snijtafel het zelf omschrijven.

Het is, zoals we inmiddels ook van beide heren gewend zijn, vaak ook gewoon weer heel grappig. Blijf vooral even zitten voor de laatste dertig seconden, wanneer Lieuwma zijn eigen tekst voor de tune presenteert. Misschien niet helemaal wat je wilt horen, maar tenminste wel het eerlijke verhaal.

Van liedjes naar tv-programma’s

Jansen en Lieuwma werden met hun taalkundige fileren van bekende Nederlandse liedjes online bekend. De laatste tijd richten ze hun kritiek op tv-programma’s. Zo moesten eerder De Wereld Draait Door en Man Bijt Hond het ontgelden.

    • Frank Huiskamp