“Eat less, eat real”: Jeanette Winterson roept Britten op af te slanken

De Engelse schrijfster Jeanette Winterson (1959) houdt van echt voedsel. Liefst ‘konijn uit eigen tuin’. Het kost haar Twittervolgers, maar dat is het waard. Engeland wordt steeds dikker. In The Guardian luidt ze de noodklok. ‘Groot-Brittannië wordt steeds dikker. Tweederde van ons heeft overgewicht. En velen worden dik. Zijn we gulzige varkens die te passief

De Engelse schrijfster Jeanette Winterson (1959) houdt van echt voedsel. Liefst ‘konijn uit eigen tuin’. Het kost haar Twittervolgers, maar dat is het waard. Engeland wordt steeds dikker. In The Guardian luidt ze de noodklok.

‘Groot-Brittannië wordt steeds dikker. Tweederde van ons heeft overgewicht. En velen worden dik. Zijn we gulzige varkens die te passief leven, met teveel chocola en geen wilskracht? Of hebben we ons dagelijkse eet- en drinkpatroon zelf in de hand?’

Dat laatste, schrijft Winterson, die schrikt van de voedselfeiten in The Shape We’re In: How Junk Food and Diets are Shortening Our Lives van schrijfster en journalist Sarah Boseley:

‘Wie had gedacht dat er drie suikerklontjes zitten in een pizza margherita? Of dat er een suikerklontje zit in ieder portie ketchup? Negen suikerklontjes in een blikje Cola - dat was te verwachten. Maar anderhalve theelepel suiker in ieder sneetje brood - wie had dat gedacht?’

Geen overheidsprobleem

In strijd tegen de ‘dodelijke drie’- vet, suiker, alcohol - stelt Winterson voor om minder en echter te eten.

‘”Eat less, eat real” is a simple message that could change our eating habits in a generation.’

De overheid kan hier geen rol in spelen: volgens de voedselindustrie druist het heffen van belasting op vet en suiker in tegen de vrij wil. En teveel overheidsbemoeienis is ook niet goed. Winterson wijst op het Engeland onder Margaret Thatcher. Toen deed het motto ‘hebzucht is goed’ zijn intrede. Winterson:

‘Er werd de suggestie gewekt dat al ons eten goed eten betrof. Dat motto privatiseerde ons eetprobleem. Van veel eten word je ziek, maar het is je eigen verantwoordelijkheid.’

Door minder te eten kunnen Engelsen die periode achter zich laten, vervolgt Winterson.

Twee weken geleden zorgde Winterson voor ophef op Twitter door berichten te plaatsen over de in haar tuin gevangen konijn. Over het lot van de konijn schreef Winterson:

    • Roderick Nieuwenhuis