Drie dagen op school voor 2.595 euro, alleen voor zakenmensen

De Vlerick Business School in Gent. Op de wereldwijde ranglijst voor executive onderwijs van de Financial Times staat Vlerick met een 38ste plaats het hoogst in de Benelux. Foto Zaza Bertrand

In het lokaal op de derde verdieping van de Vlerick Business School in Gent worden de stoelen bezet door dertigers en veertigers. Zakenmensen, de meesten werkzaam bij grote bedrijven: APG, DSM, KBC Bank, Johnson & Johnson. Maar deze dag wordt er niet gewerkt.

Hier wordt gestudeerd. Korte cursussen voor managers, directeuren en bestuurders, oftewel executive education. Na jaren van crisis neemt de vraag weer toe. Zakenkrant de Financial Times spreekt van een heropleving van een belangrijke inkomstenbron voor de businessscholen. Een groot verschil met de afgelopen tien jaar, toen veel opleidingen personeel moesten ontslaan en op zoek moesten naar een andere manier om geld te verdienen.

Rabobank stuurt haar personeel ook

In Nederland kunnen bedrijven voor zo’n opleidingsprogramma op drie businessscholen terecht: in Tilburg, Breukelen en Rotterdam. Nederlandse bedrijven als DSM, Rabobank en TNO sturen hun personeel ook naar België voor de executiveprogramma’s. Tien procent van de deelnemers op de Vlerick Business School in Gent komt van Nederlandse bedrijven. Engels is de voertaal.

De businessscholen bieden tientallen soorten opleidingsprogramma’s aan van een paar dagen. Programma’s over leiderschap, strategie, marketing en sales. Welke populair zijn, is afhankelijk van de economie. Middenin de crisis schoten finance- en management control-programma’s omhoog, inmiddels zijn ze minder in trek. Directeur van Vlerick Business School Patrick De Greve: “Bedrijven komen uit de crisis en wat hebben ze dan nodig? Een nieuw businessmodel, sales.”

Veel vraag naar sociale media

Niet alleen op de businessscholen heeft de crisis haar sporen nagelaten. “We merken dat onze deelnemers de afgelopen periode keihard hebben moeten werken onder onzekere economische omstandigheden”, zegt Jo Vincken, associate dean executive education van de Nyenrode Business Universiteit. Nu ziet hij de behoefte weer toenemen “om te werken aan professionele en persoonlijke ontwikkeling”.

De vraag naar programma’s over sociale media en technologie is groot. In Gent begint hoogleraar Steve Muylle het college met eindeloos veel voorbeelden van mobiele applicaties en digitale strategieën. Na het college wordt de groep deelnemers opgedeeld in kleine groepjes om in de lounge te brainstormen over mogelijkheden van een app die ze zouden kunnen maken voor hun eigen werkgever.

Kosten van het driedaags programma: 2.595 euro, exclusief btw. Voor de Nederlandse deelnemers komen daar nog hotelkosten bij. In de meeste gevallen betalen de werkgevers.

Beter dan de LOI

“Over de inhoud en opzet van de programma’s wordt goed nagedacht”, zegt Rik Reumkens, programmamanager Management & Talent Ontwikkeling bij de Rabobank. De Rabobank stuurt op jaarbasis zeker zeshonderd leidinggevenden naar korte opleidingen. Sommigen betalen de cursus zelf, omdat ze tijdelijk zonder werk zitten, en op deze manier hun cv willen bijwerken. “Dit staat toch beter dan bijvoorbeeld een opleiding van de LOI”, zegt een cursist.

Het is ook niet zo dat een kort opleidingsprogramma doorslaggevend is bij een sollicitatie, zegt Claartje Onderwaater, consultant bij werving- en selectiebureau Ebbinge. “De daadwerkelijke werkervaring en de verantwoordelijkheden die iemand heeft gehad vind ik belangrijker.”

Er zijn twee verschillende varianten ‘executive education’: open programma’s voor individuele inschrijvers en op maat-programma’s voor een bedrijf. De Financial Times maakt een wereldwijde ranglijst voor executive onderwijs, voor beide varianten een eigen lijst.

Dit zijn de beste open programma’s:

1. IMD (Zwitserland)
2. University of Chicago (VS, GB, Singapore)
3. HEC Paris (Frankrijk)
3. University of Virginia (VS)

Dit zijn de beste programma’s-op-maat:

1. Duke Corporate Education (VS, GB, Zuid-Afrika)
2. HEC Paris (Frankrijk)
3. Iese Business School (Spanje)

    • Romy van der Poel