‘Dood al hun kinderen’

De roep om wraak is groot op de begrafenis van de drie vermoorde tieners. Voor veel religieuze Israëliërs voelen ze als familie. De overheid voedt de cultus van ‘de zonen der natie’.

Een joodse vrouw bidt tijdens de druk bezochte begrafenis van drie Israëlische tieners die maandag dood werden gevonden. Foto Reuters

Dat zijn tweeling op deze dag jarig is, doet er niet toe. Hij heeft de 14-jarigen gewoon meegenomen naar de begrafenis van de drie Israëlische tieners die vorige maand werden vermist in bezet Palestijns gebied en daar maandag dood werden gevonden.

„Omdat Israël één grote familie is. Die drie gedode jongens waren ook mijn kinderen”, zegt hoofd verkoop Tuvya Klughaupt (37). Ook zijn 7-jarige zoontje zit in één van de pendelbussen die de autoriteiten hebben ingezet in een poging de toestroom van tienduizenden bezoekers in goede banen te leiden. Buiten de bus vallen tientallen mensen flauw door de hitte.

Hoewel veel Israëliërs geschokt en woedend zijn over de moord, vermoedelijk door Palestijnen, is de stemming gelaten op de begrafenis van de drie tieners. Als de menigte lang moet wachten op de komst van premier Netanyahu, heft ze zachtjes liederen aan. ‘Ik wacht op de Messias’, zingen de bezoekers. En: ‘In elke generatie proberen ze de Joden te doden en in elke generatie redt God ons’.

Zijn land reageert zo emotioneel, zegt Klughaupt, omdat de geschiedenis zich herhaalt. „Tijdens de Holocaust werden we vervolgd omdat we Joods waren. En om diezelfde reden zijn deze drie jongens door de Arabieren gepakt.”

Maar bang is hij niet. Klughaupt woont met zijn kinderen tussen de Palestijnen, in een Joodse nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever, die illegaal is volgens het internationaal recht. Want daar kan hij zich een mooi huis met een tuin en een garage veroorloven. Daarbij, zegt hij, overlijden in Israël meer mensen door auto-ongelukken dan door Palestijnen.

Elisheva Epstein (19) woont vlakbij in Modiin, Israël, maar komt regelmatig in bezet Palestijns gebied, waar vrienden wonen. Daarom is ze naar de begrafenis gekomen. „Ik voel me deel van deze tragedie. Die jongens zijn als familie We moeten onze vijanden laten zien dat we verenigd zijn.”

Familie, eenheid – het klinkt uit de monden van de bezoekers als een mantra. De cultus van ‘de zonen der natie’ wordt gevoed door de Israëlische overheid en media. In een land dat juist zwaar verdeeld en divers is, met immigranten van overal, politieke polarisatie en irritatie tussen seculieren en religieuzen, is de hang naar eenheid groot. Een gemeenschappelijke vijand, zoals de Hamasbeweging die volgens Israël verantwoordelijk is voor de moord, is van harte welkom.

„Onze regering moet Hamas laten zien dat wij de macht hebben”, zegt Epstein. „Bombardeer hun huizen, dood al hun kinderen, al zijn ze klein. We kunnen dit niet over onze kant laten gaan.” Tja, zucht haar vader naast haar. „Maar onze premier doet niks dan praten.”

Na de vondst van de dode tieners afgelopen maandag, zwoer premier Netanyahu dat Hamas zal boeten. Hoe hij daar concreet invulling aan zal geven is echter nog onduidelijk. Naar verluidt is Netanyahu gevoelig voor het advies van de legerleiding om geen nieuwe oorlog te beginnen tegen Hamas in de Gazastrook. Maar hij moet wel wat doen om de rechtse kolonisten, zeer invloedrijk in zijn regering en in zijn partij, te kalmeren.

Op een persconferentie bleef Netanyahu gisteravond vaag. Hij zei dat Israël de daders zou opsporen en bestraffen. Hij zei dat het leger verder zal gaan met het beschadigen van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, door arrestaties te verrichten en huizen te verwoesten. En hij zei dat het door zou gaan met het bombarderen van Hamas in de Gazastrook. „Zo nodig breiden we deze campagne uit.”

Op de begrafenis van de tieners echode Netanyahu alleen de sentimenten van de bezoekers, toen hij zei dat „de hele natie verenigd is”. En: „Deze dag is spontaan een nationale dag van rouw geworden.”

Maar zó eensgezind was Israël ook gisteren niet. Het publiek bij de begrafenis in Modiin was overwegend nationaal-religieus: mensen met gebreide keppeltjes en kleurrijke hoofddoekjes die in de nederzettingen wonen. Intussen keek seculier Israël televisie – naar het WK voetbal in Brazilië.

En tegelijkertijd zetten kolonisten een nieuwe ongeautoriseerde nederzetting in bezet gebied op. En in Jeruzalem botsten honderden ultranationalisten bij demonstraties hard met de politie, terwijl ze schreeuwden „weg met onze moorddadige regering”, „wij willen oorlog”, „dood aan de Arabieren”, en „wraak!”. De Israëlische politie kon nauwelijks voorkomen dat Palestijnse stadsbewoners werden gelyncht.

Vanochtend werd in een bos het levenloze lichaam van een Palestijnse tiener uit Jeruzalem gevonden. De politie onderzoekt of de nog onbekende daders racistische of politieke motieven hadden.

    • Leonie van Nierop