Wij willen ook een kind

Nederland 2, 23.30-00.25u.

Mirella van Markus en haar vrouw Claudia weten het zeker: zij willen moeders worden. Een gezin vormen zoals zij dat vroeger ook hebben gehad. Net als andere stellen, ook al zijn zij twee vrouwen. Van Markus maakte er een documentaire over.

Bij het plannen komen vragen naar boven. „Doen we ons kind tekort zonder vader?” „Welke rol speelt de donor straks?” Mirella’s broer Lars vindt dat een vrouw nooit een vaderfiguur kan vervangen. Claudia vindt dat zij best de vaderrol op zich kunnen nemen: „Wij zijn ook doorzetters, hebben een goede carrière, durven risico’s te nemen”.

Door de gesprekken die Mirella voert met donorkinderen, andere lesbische ouders, een ontwikkelingspsycholoog en een spirituele kinderwenscoach worden alle kanten van de zaak belicht.

De documentaire toont hoe zwaar de inseminatiebehandelingen zijn voor het echtpaar. We zien Claudia keer op keer in de behandelstoel liggen, wachtend tot de kookwekker afgaat. Maar zwanger worden lukt maar niet. En heeft een documentaire maken dan überhaupt nog wel zin? Gelukkig straalt de liefde voor elkaar er vanaf.

    • Meriël Meijs