Belgische media bejubelen Duivels - Amerikanen rouwen, maar zijn trots

De Belgische kranten komen vanochtend woorden tekort om de prestatie van de Duivels te prijzen.
De Belgische kranten komen vanochtend woorden tekort om de prestatie van de Duivels te prijzen. Foto's De Standaard / De Morgen

De heerlijke thriller tussen België en de Verenigde Staten eindigde gisteravond na verlenging in een terechte overwinning voor de Belgen. De Belgische kranten bejubelen de Duivels vanochtend en denken dat de wereldtitel in het verschiet ligt. Amerika rouwt, maar is trots, vooral op keeper Howard.

De voorpagina’s van de Belgische kranten worden vandaag zo goed als volledig gevuld met de zwaarbevochten 2-1 overwinning op de VS. De zege, die gepaard ging met mooi voetbal, heeft de Belgen veel vertrouwen gegeven, zo blijkt uit de koppen van de kranten. “Laat Messi maar komen”, kopt De Standaard vooruitblikkend op de kwartfinale tegen Argentinië van aanstaande zaterdag. In het online wedstrijdverslag wordt geschreven over de “heroïsche Rode Duivels” die “de Amerikaanse muur” na verlenging wisten te slopen.

Het Nieuwsblad is door het vertoonde spel van het Belgische elftal ook vol vertouwen richting de wedstrijd tegen de Argentijnen. “Deze Duivels kunnen ook Messi pakken”, schrijft de krant zelfverzekerd. Vooral het spel van aanvaller Divock Origi wordt geprezen:

Origi zou gedurende de hele match een gesel voor de Amerikaanse defensie blijven, Howard werd de kwelduivel van de Belgen. Niet alleen Origi acteerde op hoog niveau, de hele Belgische ploeg stak in vergelijking met de poulewedstrijden een tandje bij. In plaats van het tragere horizontale voetbal van tegen Algerije en co kreeg de uitverkochte Arena Fonte Nova nu wel vlot aanvallende Rode Duivels te zien.

Het Laatste Nieuws vult de volledige voorpagina met de winst van België en kopt: “We zijn bij de beste acht”. Het dagblad neemt ook alvast een voorschot op de kwartfinale. “Messi, ken jij De Bruyne en Lukaku al?”, vraagt HLN zich af. Het Franstalige La Libre Belgique heeft weinig woorden nodig om de aantrekkelijke en tot in de laatste minuut spannende wedstrijd te beschrijven. “Diabolique!” (Duivels!) staat in grote letters op de voorpagina.

De Vlaamse sportjournalist Hans Vandeweghe prijst in een analyse van De Morgen ook de rol van bondscoach Marc Wilmots:

Bloedstollend en meeslepend als geen enkele andere achtste finale tikten de seconden weg, vooraleer Marc Wilmots kon triomferen. De voetballer haalde drie keer de achtste finales op een WK. Drie keer ging hij er uit. Marc Wilmots de trainer overtroefde de voetballer en is kwartfinalist. Hij beleefde gisteren zijn grote gelijk door te doen wat iedereen hem al weken probeert aan te praten: vooruit voetballen.

Amerikaanse media prijzen strijdlust Team USA

Aan de andere kant van de oceaan zijn de Amerikanen in rouw, hoewel de Amerikaanse media eensgezind de strijdlust van hun landgenoten prijzen, evenals het ongelooflijke keeperswerk van Tim Howard, die de VS lange tijd in de wedstrijd hield. The New York Times schrijft:

The great rush and fevered desperation were spent now. Their bodies and chances at victory exhausted, the Americans bent over, collapsed to the ground on their knees and backs, stared ahead at what might have been. In another epic game in a mesmerizing World Cup, the United States took Belgium to the edge of its marvelous capability. The Americans absorbed wave after wave of attacks, countered with the fearlessness of youth and survived for long stretches on the gymnastic goalkeeping of Tim Howard, whose nimble arms and legs seemed to be playing soccer, hockey and basketball all at once.

Het indrukwekkende optreden van Howard leidde tot een hoop grappen op social media, waaronder deze:

Twitter avatar daniellelliot Danielle Elliot Best wiki update of the Cup so far, or ever: https://t.co/GehIqfFtc1

The Wall Street Journal prijst ook de instelling van Amerika, maar stelt vast dat het Amerikaanse voetbal nog een lange weg heeft te gaan. “…the match also was a reminder of how far American soccer has yet to go and how hard it is to reach the top level of the international game.” De krant is wel opgetogen over het ongekende enthousiasme dat het WK in de VS heeft losgemaakt:

The team’s spirit captured the imagination of the U.S. as the men’s team never has before, with tens of millions of Americans skipping work to watch telecasts and tens of thousands gathering to watch the en masse. While there won’t be any more of those games, it appears that the World Cup has reached a tipping point in the U.S. and will be one of the biggest sports spectacles in the country for years to come.

Obama keek gisteren met de medewerkers van het Witte Huis naar de wedstrijd en prees Team USA na afloop voor hun prestaties op dit WK:

Twitter avatar petesouza petesouza President Obama watches w WH staff the USA-Belgium World Cup soccer game http://t.co/AnjFC1pBI4
Twitter avatar WhiteHouse The White House Very proud of @USSoccer. We’ll win it all sooner than the world thinks. #BelieveIt -bo