Israël herdenkt ontvoerde tieners

Foto REUTERS/Finbarr O'Reilly

Honderden mensen woonden gisteren de herdenkingsdiensten bij voor de drie ontvoerde Israëlische jongeren wier lijken maandag werden gevonden, zoals hierboven te zien is op de foto. Na afloop werd het drietal samen begraven in Modiin, in Midden-Israël. De vele Israëliërs die de zoektocht op de voet volgden, kregen gisteren de laatste woorden van de drie tieners te horen via een alarmtelefoontje dat is opgedoken in de media. Het telefoontje werd gepleegd door de 16-jarige Gilad Shaar, vlak na de ontvoering. „Ze hebben me gekidnapt”, klinkt het. „Hoofd naar beneden”, beveelt een mannenstem vervolgens. De alarmcentrale deed het telefoontje af als een slechte grap. Daardoor duurde het uren voor de hulpdiensten in actie kwamen.

Een aantal centralisten is inmiddels gestraft voor hun nalatigheid.

Shaar, de even oude Naftali Fraenkel en hun 19-jarige metgezel Eyal Yifrah werden gistermiddag, gehuld in de Israëlische vlag, ten grave gedragen.

Een dag eerder waren hun stoffelijke overschotten gevonden in een veld ten noorden van Hebron.

Het drietal was twee weken geleden, terwijl ze over de Westelijke Jordaanoever naar huis liftten, ontvoerd en vermoedelijk vrijwel onmiddellijk vermoord.

De Israëlische regering heeft nog niet gereageerd op de dood van de tieners.

Minister van Defensie Moshe Yaalon zou hebben voorgesteld op de Westoever een nieuwe nederzetting te bouwen ter nagedachtenis aan het drietal. Zijn collega Naftali Bennett ziet volgens de krant Haaretz meer in de invoering van de doodstraf voor Palestijnse strijders en een grote aanval op de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt.

    • Ap