Artikelen van VU-economen teruggetrokken na zelfplagiaat

Foto ANP / Koen van Weel

De affaire rond VU-hoogleraar economie Peter Nijkamp en zijn promovenda Karima Kourtit is verder geëscaleerd. De redactie van het vaktijdschrift Review of Economic Analysis (RoEA) blijkt twee wetenschappelijke artikelen te hebben teruggetrokken vanwege zelfplagiaat (hergebruik van eerder eigen werk zonder bronvermelding), ontdekte NRC Handelsblad vorige week op de RoEA-website.

De website meldt dat “belangrijke delen” van de teruggetrokken artikelen eerder zijn verschenen in andere publicaties van Nijkamp en van Nijkamp/Kourtit, “zonder ordentelijke verwijzing”. Het gaat om werk van Nijkamp alleen en om werk van VU-econoom Frank Bruinsma met Nijkamp en Kourtit.

Auteurs pas laat geïnformeerd

De Vrije Universiteit laat weten dat de redactie van het tijdschrift de drie auteurs pas heeft geïnformeerd nadat NRC Handelsblad RoEA donderdag vragen had gesteld over de terugtrekkingen.

Vorige week liet de VU de eerder uitgestelde promotie van Kourtit doorgaan ondanks een anonieme klacht over vermeende datafraude in acht artikelen van Kourtit en Nijkamp. Kourtits promotie was uitgesteld vanwege een anonieme klacht over plagiaat en zelfplagiaat.

Een onderzoekscommissie stelde toen plagiaat vast. Naar de datafraudeklacht gaat een nieuwe commissie onderzoek doen. De VU geeft geen antwoord op de vraag of de promotie vorige week zou zijn afgeblazen als de terugtrekkingen bekend waren geweest. Nijkamp, Kourtit en Bruinsma reageren niet op vragen van deze krant.

    • Frank van Kolfschooten