Artikelen van VU-economen teruggetrokken na zelfplagiaat

De affaire rond VU-hoogleraar economie Peter Nijkamp en zijn promovenda Karima Kourtit is verder geëscaleerd. De redactie van het vaktijdschrift Review of Economic Analysis (RoEA) blijkt twee wetenschappelijke artikelen te hebben teruggetrokken vanwege zelfplagiaat (hergebruik van eerder eigen werk zonder bronvermelding).

Dit ontdekte NRC Handelsblad vorige week op de RoEA-website, die meldt dat „belangrijke delen” van de teruggetrokken artikelen eerder zijn verschenen in andere publicaties van Nijkamp en van Nijkamp/Kourtit, „zonder ordentelijke verwijzing”. Het gaat om werk van Nijkamp alleen en om werk van VU-econoom Frank Bruinsma met Nijkamp en Kourtit. De Vrije Universiteit laat weten dat de redactie van het tijdschrift de drie auteurs pas heeft geïnformeerd nadat deze krant RoEA donderdag vragen had gesteld over de terugtrekkingen.

De krant bracht passages uit een van de twee artikelen al in januari dit jaar onder de aandacht van RoEA. Het tijdschrift liet daarna weten de uitkomst af te wachten van de door de VU ingestelde commissie-Zwemmer, die het gehele oeuvre van Nijkamp onderzoekt op (zelf)plagiaat. RoEA stelde Nijkamp wel op de hoogte van de NRC-vragen over de bewuste passages. Ook voegde RoEA een pagina over wetenschappelijke integriteit toe aan de website, met de waarschuwing dat inzendingen voortaan met speciale software worden gecontroleerd op (zelf)plagiaat. Ook checkte de redactie alle reeds verschenen jaargangen met deze software. Bij dat onderzoek heeft de redactie mogelijk de ondeugdelijke verwijzingen in het artikel van Nijkamp met Kourtit en Bruinsma ontdekt. RoEA reageert niet op herhaalde vragen van deze krant over de terugtrekkingen en over de communicatie met de auteurs.

Vorige week liet de VU de eerder uitgestelde promotie van Kourtit doorgaan ondanks een anonieme klacht over vermeende datafraude in acht artikelen van Kourtit en Nijkamp. De VU geeft geen antwoord op de vraag of de promotie vorige week zou zijn afgeblazen als de terugtrekkingen bekend waren geweest. Nijkamp, Kourtit en Bruinsma reageren niet op vragen van deze krant.