Amersfoort botst met Sytze van der V.

Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort wil dat burgemeesters “een stevigere rol” krijgen bij toewijzing in het toekennen van woningen aan zedendelinquenten. Dit schrijft Bolsius in een open brief aan inwoners van zijn gemeente naar aanleiding van de huisvesting van pedoseksueel Sytze van der V. in de stad.

Burgemeester Lucas Bolsius staat de pers te woord bij het gemeentehuis van Amersfoort. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort wil dat burgemeesters “een stevigere rol” krijgen bij toewijzing in het toekennen van woningen aan zedendelinquenten. Ex-gedetineerden moeten volgens hem langer gevolgd kunnen worden, en “soms levenslang” tot hulpverlening gedwongen kunnen worden. Dit schrijft Bolsius in een open brief aan inwoners van zijn gemeente naar aanleiding van de huisvesting van pedoseksueel Sytze van der V. in de stad.

Gisteren liep een ultimatum af dat woedende buurtbewoners hadden gesteld aan de burgemeester om Van der V. tot verhuizen te dwingen. Dat mislukte, schrijft Bolsius: “Het is ons niet gelukt met onze overredingskracht Van der V. tot het inzicht te brengen dat we gezamenlijk een oplossing wilden vinden.”

Ondertussen is een conflict ontstaan tussen Bolsius en de veroordeelde pedoseksueel, blijkt onder meer uit brieven die Van der V. de afgelopen week op zijn weblog publiceerde. Van der V. schrijft dat de burgemeester “smerige spelletjes” speelt.

Gemeente zou Van der V. safehouse aanbieden

Zo zou de gemeente hem hebben aangeboden “op vakantie” te gaan, of twee weken door te brengen in “een safehouse”, voor zijn eigen veiligheid. Van der V. schrijft:

“Als ik m’n huis uit ga en op een ander adres ga wonen ben ik ‘verhuisd’ en kan Amersfoort me uitschrijven en zijn ze van het probleem af. Gemeente wil uiteraard geen schriftelijke garanties geven en ik ben Gekke Henkie.”

Bolsius heeft niet de mogelijkheid verhuizing af te dwingen. Dat zou hij wel willen, zegt hij in een telefonische toelichting:

“In dit soort situaties werkt ons rechtssysteem niet voldoende. Ik heb geen tools meer om het op te lossen. Het is veel makkelijker als een ex-gedetineerde voorwaardelijk vrij is, dan kun je veel eenvoudiger voorwaarden opleggen. Het zou goed zijn als dat in uitzonderlijke situaties ook kan als een gedetineerde onvoorwaardelijk vrij is.”

In 2009 kwam Van der V. vrij, nadat hij tot drie jaar celstraf was veroordeeld voor het misbruiken van drie jongens in Eindhoven. Zijn huisvesting is al jaren een probleem. Vorig jaar weigerde een woningcorporatie in de gemeente Zeist nog een woning te verhuren aan Van der V.

Lees het uitgebreide artikel Amersfoort botst met Sytze van der V. in NRC Handelsblad.

    • Enzo van Steenbergen