Amersfoort botst met Sytze van der V.

Pedo Van der V. woont in Amersfoort boven een crèche. De burgemeester wil hem kunnen dwingen te verhuizen.

Ook leden van motorclub Satudarah waren gisteren bij het bewonersprotest voor het Amersfoortse gemeentehuis tegen de aanwezigheid van pedoseksueel Sytze van der V. in hun wijk. Foto ANP

Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort wil dat burgemeesters „een stevigere rol” krijgen bij toewijzing van woningen aan zedendelinquenten. Ex-gedetineerden moeten volgens hem langer gevolgd kunnen worden, en „soms levenslang” tot hulpverlening gedwongen kunnen worden. Dit schrijft Bolsius in een open brief aan inwoners van zijn gemeente naar aanleiding van de huisvesting van pedoseksueel Sytze van der V. in de stad.

Gisteren liep een ultimatum af dat woedende buurtbewoners hadden gesteld aan de burgemeester om Van der V. tot verhuizen te dwingen. Dat mislukte, schrijft Bolsius: „Het is ons niet gelukt met onze overredingskracht Van der V. tot het inzicht te brengen dat we gezamenlijk een oplossing wilden vinden.”

Vorige week werd bekend dat de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. (66) zelf een appartement in Amersfoort heeft gevonden. Bolsius, die pas van de verhuizing hoorde toen Van der V. de sleutel al had, vindt de woning niet geschikt. Van der V. woont boven een kinderdagverblijf, dat bovendien in de buurt ligt van een voorziening voor kwetsbare jongeren. Gisteravond protesteerden, niet voor de eerste keer, tientallen mensen tegen de komst van de pedoseksueel. Rond zijn flat is de hele week al strenge beveiliging.

Ondertussen is een conflict ontstaan tussen Bolsius en de veroordeelde pedoseksueel, blijkt onder meer uit brieven die Van der V. de afgelopen week op zijn weblog publiceerde. Van der V. schrijft dat de burgemeesters „smerige spelletjes” speelt. Zo zou de gemeente hem hebben aangeboden „op vakantie” te gaan, of twee weken door te brengen in „een safehouse”, voor zijn eigen veiligheid. Van der V. schrijft: „Als ik m’n huis uit ga en op een ander adres ga wonen ben ik ‘verhuisd’ en kan Amersfoort me uitschrijven en zijn ze van het probleem af. Gemeente wil uiteraard geen schriftelijke garanties geven en ik ben Gekke Henkie.”

Bolsius vindt dat Van der V. „onmogelijke eisen” stelt, zoals een flinke som smartengeld als hij zou moeten verhuizen. Ook weigert Van der V. in gesprek te gaan met een vertegenwoordiger van de gemeente, omdat hij alleen rechtstreeks – „via de mail” – in contact wil treden met de burgemeester.

Bolsius heeft niet de mogelijkheid verhuizing af te dwingen. Dat zou hij wel willen, zegt hij in een telefonische toelichting: „In dit soort situaties werkt ons rechtssysteem niet voldoende. Ik heb geen tools meer om het op te lossen. Het is veel makkelijker als een ex-gedetineerde voorwaardelijk vrij is, dan kun je veel eenvoudiger voorwaarden opleggen. Het zou goed zijn als dat in uitzonderlijke situaties ook kan als een gedetineerde onvoorwaardelijk vrij is.”

In 2009 kwam Van der V. vrij, nadat hij tot drie jaar celstraf was veroordeeld voor het misbruiken van drie jongens in Eindhoven. Meer dan twintig jaar eerder werd hij ook al veroordeeld vanwege misbruik. Zijn huisvesting is al jaren een probleem, onder meer doordat de burgemeester van Eindhoven vanaf 2009 twee keer probeerde de pedoseksueel een gebiedsverbod op te leggen. Die pogingen strandden bij de rechter. Hetzelfde gebeurde in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Vorig jaar weigerde een woningcorporatie in de gemeente Zeist nog een woning te verhuren aan Van der V.

De burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie waarschuwen burgers die het recht in eigen hand willen nemen. Bolsius: „We begrijpen dat de wijkbewoners een ultimatum zouden willen stellen en op korte termijn duidelijkheid willen, maar de werkelijkheid is weerbarstig.”