Afgebrande panden Leeuwarden voldeden niet aan eisen

De panden die vorig jaar bij een grote brand in het centrum van Leeuwarden werden verwoest, waren niet brandveilig. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een vandaag verschenen rapport (pdf).

Foto ANP / Catrinus van der Veen
Foto ANP / Catrinus van der Veen De brandweer bestrijdt de grote brand in het centrum van Leeuwarden.

De panden die vorig jaar bij een grote brand in het centrum van Leeuwarden werden verwoest, waren niet brandveilig. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een vandaag verschenen rapport.

Doordat de gebouwen niet aan veiligheidsvoorschriften voldeden, kon het vuur zich veel sneller verspreiden dan had gemogen. De brandweer en crisisorganisaties hebben wel goed gereageerd. Volgens de inspectie moeten eigenaren van panden door gemeenten “nadrukkelijker” worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

De brand brak op 19 oktober vorig jaar uit in het centrum van Leeuwarden. Het kostte de brandweer ruim een dag om de brand te blussen. Een 24-jarige bewoner kwam om het leven. Hij werd ingesloten door het vuur en kon ondanks contact met de brandweer niet meer worden gered. Zes panden liepen zware schade op. Onder andere het geboortehuis van Mata Hari werd verwoest.

39-jarige man vervolgd vanwege brand

Vandaag maakte het OM ook bekend dat een 39-jarige man uit Drachten, een medewerker van een kledingwinkel, wordt vervolgd voor de brand. Hij zou een gasfles niet goed hebben aangesloten op de kachel, waardoor een steekvlam ontstond en kleding vlam vatte.

De man was een week na de brand in de winkel aan de Kelders in de binnenstad van de Friese hoofdstad al in beeld als verdachte. Hij zit echter niet vast omdat er maximaal twee jaar cel op staat en voorlopige hechtenis is bij zo’n lage maximale straf niet mogelijk. De zaak komt in september voor de rechter.