Netanyahu veroordeelt moord op Palestijn als ‘laffe daad’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de vermoedelijke kidnapping van en moord op een jonge Palestijn veroordeeld als een “afschuwelijke misdaad”. De Israëlische politie vond vannacht het lichaam van een Palestijnse jongen in een bos bij Jeruzalem. Gevreesd wordt dat het gaat om een wraakactie voor de moord op drie Israëlische tieners.

Een Palestijnse betoger slingert een steen naar Israëlische agenten tijdens een betoging in Jeruzalem vanochtend.
Een Palestijnse betoger slingert een steen naar Israëlische agenten tijdens een betoging in Jeruzalem vanochtend. Foto Reuters / Baz Ratner

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de vermoedelijke kidnapping van en moord op een jonge Palestijn veroordeeld als een “afschuwelijke misdaad”. De Israëlische politie vond vannacht het lichaam van een Palestijnse jongen in een bos bij Jeruzalem. Gevreesd wordt dat het gaat om een wraakactie voor de moord op drie Israëlische tieners.

De Palestijnse president Abbas riep Netanyahu vanochtend op de dood van de Palestijnse jongen te veroordelen, “net zoals wij de dood van de drie Israëli’s hebben veroordeeld”. Abbas, die met de Palestijnse Autoriteit de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever, roept Netanyahu ook op “concrete maatregelen” te nemen tegen aanvallen van Israëlische kolonisten “en de chaos die resulteert uit deze aanvallen”.

Netanyahu zegde vanochtend toe de daders “zo snel als mogelijk te vinden”. Op Twitter riep de premier Israëli’s op het recht niet in eigen handen te nemen:

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM Netanyahu spoke with Minister Aharonovitch and asked to investigate who is behind the reprehensible murder as quickly as possible.
Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel The PM calls on all sides not to take the law into their own hands - Israel is a nation of laws and everyone must act according to the law.

De spanningen in Israël en Palestina zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen nadat dinsdag bij de Palestijnse stad Hebron de lichamen werden gevonden van de drie Israëlische jongens die begin deze maand werden ontvoerd. Israël heeft de Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft op de Gazastrook, steeds beschuldigd van de verantwoordelijkheid voor de ontvoering en de drievoudige moord. Het Israëlische kabinet beraadt zich sinds dinsdag op een reactie op de vondst. In de nacht van dinsdag op woensdag bestookte het Israëlische leger al doelen in Gaza.

Wat er precies met de gevonden Palestijnse jongen is gebeurd is nog onduidelijk. Gisteren zeiden ooggetuigen tegen persbureau Reuters dat een Palestijnse jongen zou zijn meegenomen bij een supermarkt in Jeruzalem. De politie vond later een lichaam in een bos bij de stad. Een verband tussen de twee gebeurtenissen staat nog niet vast, maar gevreesd wordt dat Israëlische extremisten wraak hebben willen nemen voor de moord op de Israëlische tieners.

Onrust in Jeruzalem na vondst Palestijnse jongen

In Jeruzalem kwam het vanochtend na de vondst van het lichaam van de Palestijnse jongen tot rellen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische oproerpolitie. Enkele honderden Palestijnen gooiden met stenen naar de politie, die vervolgens traangas inzette om de demonstranten uiteen te drijven. De veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem zijn als gevolg van de rellen aangescherpt. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen of arrestaties zijn uitgevoerd.