George Orwell krijgt een museum – in India

Het wordt het eerste George Orwell-museum ter wereld en het staat niet in Londen of elders in Groot-Brittannië, waar de Engelse schrijver het grootste deel van zijn leven doorbracht, maar in een afgelegen plaatsje in het noordoosten van India.

In Motihari om precies te zijn, waar de schepper van onder meer Big Brother in 1903 werd geboren. Hij heette toen nog Eric Blair. Zijn vader Richard was werkzaam in Motihari om toezicht te houden op de opiumoogst van naburige papavervelden. De opium werd door de Britse koloniale machthebbers vooral naar China uitgevoerd.

Het geboortehuis van Eric Blair, die later de auteursnaam George Orwell aannam, wordt nu met steun van de regering in de deelstaat Bihar gerestaureerd.

De enige zoon van Orwell, ook Richard Blair genaamd, heeft de komst van een museum voor zijn vader verwelkomd. Orwell, auteur van onder meer Animal Farm en 1984, vertrok met zijn moeder al een jaar later naar Engeland. Hij is nooit teruggeweest in Motihari.

Wel was hij, eenmaal volwassen, enkele jaren werkzaam bij de koloniale politie in Birma. Naar aanleiding van zijn ervaringen uit die tijd, schreef hij later het boek Burmese Days. In 1927 nam hij echter ontslag, mede omdat het koloniale bestuur hem tegenstond. Hij zou nooit meer in Azië terugkeren.