Zuid-Korea is boos, dus de spelers krijgen toffees naar hun hoofd. Toffees?

De spelers van Zuid-Korea krijgen toffees naar zich toe geworpen. Still via YouTube

Het ziet er eigenlijk heel schattig uit. Er wordt niet geslagen, er wordt geen steen gegooid, zelfs geen schoen. Nee, om hun onvrede over het Zuid-Koreaanse voetbalelftal te uiten, gooiden enkele mensen die het team opwachtten op het vliegveld met kleine toffees. Maar dat is dus best wel een belediging in het land.

Zuid-Koreanen verwachten sinds 2002, toen met Guus Hiddink als coach de halve finale van het WK in eigen land (en Japan) werd behaald, veel van hun voetballers. En zo’n treurige laatste plaats in groep H, met daarin ook België, Algerije en Rusland? Dat was teleurstellend.

Dus mochten de spelers het bij terugkomst in Seoul ‘ontgelden’. Ze stonden keurig op een rij voor de fotografen toen er opeens met toffees werd gestrooid. Waarom is dit dan beledigend bedoeld? Nou, toffee in het Koreaans is ‘yeot‘ en Koreanen gebruiken ‘yeot’ ook als woord wanneer ze ‘fuck you’, donder op, willen zeggen. ‘Fuck you’ is ‘yeot meoguo’. Letterlijk dus: eet toffee.

De Koreaanse ploeg kreeg dus een dikke middelvinger. Maar wel een zoete.

Hong Myunbg-bo, de coach van Zuid-Korea, zei tegenover de Korea Herald dat het hem speet dat hij “de liefde en steun die het volk ons gegeven heeft niet terug heeft kunnen geven tijdens het WK”:

“Het was door mijn tekortschieten als coach dat we het gewenste resultaat niet hebben kunnen bereiken. Maar voor al onze spelers ligt een mooie toekomst in het verschiet. Niet alles was voor niets dit toernooi.”

    • Frank Huiskamp