WHO: dodental door ebola opgelopen tot 467

Artsen Zonder Grenzen zijn aanwezig in het Donka Ziekenhuis in Conakry, de hoofdstad van Guinee, om mensen die besmet zijn met ebola te behandelen. Foto AFP / Cellou Binani

Het aantal mensen die zijn overleden als gevolg van het ebolavirus is opgelopen tot 467 van de in totaal 759 besmette personen in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanavond aan persbureau Reuters.

De teller stond vorige week nog op 567 gevallen en 350 doden. Deze nieuwe cijfers zijn inclusief de mensen van wie bevestigd is dat ze het virus hebben opgelopen en mensen die waarschijnlijk besmet zijn.

Sierra Leone kondigde twee weken geleden in het district Kailahun de noodtoestand af vanwege een uitbraak van ebola. Het virus heeft in het land volgens de WHO zeker 58 levens geëist. In Liberia vielen 25 doden door het virus en in Guinee 267. Hoewel het sterftecijfer in Guinee het hoogst is, worden in Sierra Leone de meeste nieuwe gevallen gemeld. Tussen 15 en 17 juni werden in het land 39 nieuwe gevallen en acht doden gemeld.

Onbeheersbaar probleem

De WHO werkt samen met lokale overheden om de ziekte te bestrijden en organiseert morgen in Ghana een regionale bijeenkomst. Artsen zonder Grenzen waarschuwt echter dat de gezondheidscrisis erger wordt als het virus niet op grote schaal wordt bestreden. De hulporganisatie liet weten dat zij nu al moeite heeft om de epidemie het hoofd te bieden op op alle zestig locaties in drie landen waar het virus slachtoffers maakt.

Ebola wordt alleen bij directe besmetting overgedragen en niet via de lucht. Mensen kunnen het oplopen door besmet vlees te eten, bloed of wondvocht van patiënten aan te raken of niet-steriele naalden te gebruiken. Wie eenmaal is besmet, lijdt onder hoge koortsen en hevige bloedingen en maakt weinig (tien procent) kans om te overleven.

CNN legde na een uitbraak van ebola in Oeganda uit wat het virus is en hoe het wordt verspreid:

Lees ook 7 vragen over ebola in NRC Handelsblad (€): ‘In zo’n land is ebola niet te stoppen’

    • Annemarie Coevert