Welke auto van GM is eigenlijk níet teruggeroepen?

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De vraag voor General Motors is inmiddels even simpel als cruciaal: kan een autobedrijf overleven als bijna dertig miljoen wagens zijn teruggeroepen vanwege gevaarlijk defecte startmechanismen?

De week was nog nauwelijks begonnen of het geplaagde GM kondigde aan dat nog eens 8,45 miljoen auto’s van de weg moeten. Daarmee komt het totaal sinds begin dit jaar op ruim 29 miljoen, zoals de Wall Street Journal meldt. Na een kostenpost van 1,3 miljard dollar in het eerste kwartaal, zal GM in het zojuist afgelopen tweede nog eens 1,2 miljard dollar aan verlies boeken.

Of de onderneming zo’n verlies – dit jaar al 1,83 miljard euro – aankan? Topvrouw Maria Barra denkt van wel. Ze belooft ‘agressief en zonder aarzeling’ te blijven reageren op elk verdacht probleem met de auto’s.

Publieke omroep PBS heeft het eerste interview met Kenneth Feinberg, die beslist hoe veel geld slachtoffers en nabestaanden van GM moeten krijgen.

Handig intussen voor wie een GM rijdt: het GM Recall Center om te kijken of je wagen potentieel problemen kan hebben.

Deze Tinder-gebruiker is boos

Tinder is een directe, effectieve, hyperpopulaire dating-app voor de single in Los Angeles en Rotterdam. Maar nu is de jonge onderneming negatief in het nieuws. Een voormalige ‘vice-president’ op de afdeling marketing heeft Tinder aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.

Whitney Wolfe zegt dat haar ex-vriendje – tevens het baas bij marketing – haar een ‘hoer’ noemde op een bedrijfsuitje. Bovendien zou haar rol als mede-bedenker van de date-app zijn weggemoffeld. Want ‘een 24-jarig meisje als oprichter’ was helemaal niet goed voor de waarde van het jonge bedrijf, zou de baas tegen Wolfe hebben gezegd. Ze verloor haar baan ‘omdat ze de mishandeling niet langer pikte’, aldus de aanklacht. En nu eist Wolfe een onbekende schadevergoeding.

In beter nieuws voor Tinder: in Brazilië zijn ze in goede stemming door het het WK dat het gebruik van de dating-app er met 50 procent is gestegen.

Tien gewonden en klap voor toerisme in New Orleans

New Orleans is heet en vochtig, druk en plakkerig. Maar de zuidelijke stad aan de Golf van Mexico kent ook grenzeloze vriendelijkheid, de beste jazz en blues, en voortreffelijk eten. Daar komen Japanners en New Yorkers graag voor naar Louisana. Van toerisme moet New Orleans het hebben.

Na de wilde schietpartij van zondag – tien gewonden – klonk maandag hernieuwde zorg over de toekomst van de stad. De lokale krant schreef dat het aantal moorden weliswaar scherp daalt, ‘maar alle andere serieuze misdaadstatistieken stijgen’. “Een serie recente shootings op de drukste en bekendste straten van New Orleans is een bron van zorg voor een stad die van toerisme leeft.” Nu daar de dramatische schietpartij in het toeristische hart van New Orleans bij komt, heeft de stad een enorm probleem – en dat terwijl de wederopstanding na de overstromingsramp van 2005 ook al zo lang duurde.

Nola.com heeft het verhaal
en een video van EarthCam, die de schietpartij heeft geregistreerd.

    • Diederik van Hoogstraten