Meer armslag Japanse leger

De Japanse regering heeft vanmorgen een omstreden voorstel goedgekeurd, dat het makkelijker maakt voor Japanse militairen deel te nemen aan gevechten in het buitenland. Tot dusverre mocht dat niet, op grond van de geldende interpretatie van de grondwet. Maar de regering van premier Shinzo Abe en ook Japans belangrijkste bondgenoot, de VS, achten zo’n verbod niet langer houdbaar, vooral omdat de veiligheidssituatie in het Verre Oosten door de snelle opkomst van China sterk is veranderd. Japan beschikt wel over een eigen leger, maar dat kon louter in actie komen als Japan zelf werd aangevallen. Daarom wil Abe de interpretatie van de constitutie aanpassen. Het voorstel van de regering ligt gevoelig in Japan en bij de buurlanden China en Zuid-Korea. Uit opiniepeilingen blijkt dat de helft van de Japanners niet wil morrelen aan de oude uitleg van de constitutie. Zo’n tienduizend mensen betoogden gisteren voor Abes ambtswoning tegen het voorstel. (Reuters, BBC)

Vuurgevecht

Leger Mexico doodt 22 bendeleden

Het was de bloedigste confrontatietussen leger en bendes sinds het aantreden van president Enrique Peña Nieto eind 2012. Gisteren heeft het Mexicaanse leger 22 vermoedelijke bendeleden doodgeschoten. Het vuurgevecht vond plaats in Pena Nieto’s thuisstaat, ten zuidwesten van Mexico Stad, tegen de grenzen met de staten Guerrero en Michoacán die geteisterd worden door drugsgeweld en bendeoorlogen. Bij zijn aantreden beloofde Peña Nieto te breken met de ‘oorlog tegen drugs’-strategie van zijn voorganger, Felipe Calderón. Het moordcijfer in heel Mexico is licht gedaald, maar in sommige staten, zoals Michoacán, is het juist sterk gestegen. Bij drugsgeweld in Mexico zijn sinds 2007 naar schatting 90.000 doden gevallen. (Reuters, BBC)

China

Generaal uit partij gezet om corruptie

Een van de hoogste Chinese militairen is op verdenking van corruptie uit de Communistische Partij gezet. Generaal Xu Caihou, die tot vorig jaar vicevoorzitter was van de belangrijke Centrale Militaire Commissie en die tot 2012 deel uitmaakte van het Politburo, moet binnenkort voor een krijgsraad verschijnen, aldus de staatsmedia gisteren. Hij wordt er van verdacht steekpenningen te hebben aangenomen. President Xi Jinping drukte de 2,3 miljoen leden van de strijdkrachten gisteren op het hart zich aan hoge morele normen te houden. (Reuters, BBC)