‘Verlies Qantas veel groter dan verwacht’

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De noodlijdende Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft al een miljoenenverlies aangekondigd. Maar volgens de Sydney Morning Herald zou dat verlies wel eens veel groter kunnen zijn dan wordt verwacht.

De krant houdt rekening met een jaarverlies 1,5 miljard Australische dollar, ofwel 1,03 miljard euro.

Een groter verlies zou de druk op Qantas – dat van kredietbeoordelaars Standard&Poor’s en Moody’s al de ‘junk-status’ heeft gekregen – nog meer vergroten. En ook de druk op de Australische regering zal dan toenemen.

De Australische premier Tony Abbott heeft eerder dit jaar staatssteun aan The Flying Kangaroo uitgesloten, maar heeft voorgesteld om de wet in te trekken die een buitenlandse overname van Qantas onmogelijk maakt.

Oppositiepartij Labour is nog steeds tegen een buitenlandse overname van Qantas, maar wil de luchtvaartmaatschappij wel meer ruimte bieden om buitenlands kapitaal aan te trekken.

Qantas lijdt al jaren verlies. Op de binnenlandse markt is het in een hevige concurrentieslag verwikkeld met Virgin Australia, dat grotendeels in handen is van de buitenlandse vliegtuigmaatschappijen Etihad, Air New Zealand en Singapore Airlines.

Op de lucratieve intercontinentale vluchten heeft Qantas – net als veel andere westerse luchtvaartmaatschappijen – te maken met de explosieve groei van carriers uit de Golfstaten, zoals Emirates.

Indiase aandelen presteren het beste

Van alle beurzen in Zuidoost-Azië presteerde de beurs van Mumbai in het afgelopen half jaar het beste, schrijft CNBC. De BSE-index steeg met maar liefst 20 procent.

Ook de beurzen van de Filipijnen (plus 14 procent) en Indonesië (plus 9 procent) deden het het afgelopen half jaar erg goed.

De Japanse Nikkei-index daalde de afgelopen maanden met 7 procent. De kritiek op de effectiviteit van premier Abes stimuleringsbeleid nam de afgelopen maanden daardoor toe.

In juni steeg de Nikkei-index wel met 3,6 procent nadat Abe een aantal economische hervormingsmaatregelen bekend maakte. Daar werd door beleggers positief op gereageerd.

In Australië gebeurde er weinig op de beurs: de afvlakkende groei in China zorgt voor terughoudendheid bij beleggers in Australie. De economische groei van het land werd vooral veroorzaakt door de Chinese vraag naar Australische grondstoffen, en die neemt nu af.

Chinese huizenmarkt zakt in

De huizenprijzen in China zijn voor de tweede opeenvolgende maand gedaald, bericht de Wall Street Journal.

De krant schrijft dat een toenemend aantal kleine projectontwikkelaars failliet gaat, en dat consumenten op dit moment anticiperen op verdere prijsdalingen en daardoor geen huis kopen. Dat leidt weer tot verdere prijsdalingen.

Er wordt al langer gesproken over een leeglopende vastgoedbubbel in China.

De Chinese huizenmarkt is een belangrijke pijler onder de Chinese economie. De explosieve groei van de afgelopen jaren zorgde voor een grote vraag naar machines, staal, auto’s en meubels. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s is de vastgoedmarkt verantwoordelijk voor maar liefst 23 procent van de Chinese economie.

Analisten vrezen dat een crash van de huizenmarkt kan overslaan op de rest van de Chinese economie – en daarmee ook de wereldeconomie in zwaar weer brengt. Om die reden probeert de Chinese overheid al een tijd de teruggang te beperken met stimuleringsmaatregelen.

    • Dolf de Groot