Verenigde Staten sturen nog eens 300 militairen naar Irak

President Barack Obama en de Iraakse premier Nouri al-Maliki op een foto uit 2011. Foto Reuters/ Jonathan Ernst

De Verenigde Staten sturen nog eens driehonderd militairen naar Irak om premier Nouri al-Maliki te steunen bij het terugdringen van de extremistische jihadisten van ISIS. Tweehonderd van hen kwamen zondag aan volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, honderd anderen maken zich op voor vertrek.

De militairen moeten onder andere de veiligheid waarborgen van de Amerikaanse ambassade en het vliegveld van hoofdstad Bagdad, schrijft persbureau Reuters. Volgens de woordvoerder komen de driehonderd militairen boven op de eerder aangekondigde driehonderd die de opdracht hebben gekregen om twee centra op te zetten voor gezamenlijke operaties.

750 militairen VS in Irak

Er is nu ongeveer 750 man Amerikaans militair personeel in Irak. Onder hen zijn ook militairen die het Iraakse leger evalueren, Amerikaans personeel moeten beschermen en militaire adviseurs die al sinds 2011 in het land zijn, het jaar waarin de VS hun troepen uit het land terugtrok.

President Obama heeft zich tot nu toe terughoudend opgesteld tegenover de veranderde situatie in Irak, waar het radicale ISIS grote delen van het noorden in handen heeft. Van militair ingrijpen is vooralsnog geen sprake, maar hij heeft luchtaanvallen op ISIS nog niet uitgesloten.

ISIS (of IS) riep kalifaat uit

ISIS, inmiddels door zichzelf IS (Islamitische Staat) genoemd, riep twee dagen geleden een kalifaat uit dat delen van Irak en buurland Syrië beslaat. De beweging riep jihadistische groepen over de hele wereld op trouw te zweren aan de zelfverklaarde islamitische staat.

Lees ook: Wat weten we van het nieuwe kalifaat in Irak en Syrië?

    • Frank Huiskamp