Frankrijk mag boerka op straat verbieden

Frankrijk mag het verbod op het dragen van een gezichtsbedekkende sluier in de openbare ruimte handhaven. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaalde vanochtend dat het verbod niet in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. Een islamitische vrouw die afwisselend de boerka als de niqaab draagt, had de Franse staat aangeklaagd. Ze betoogde dat haar privésfeer, haar vrijheid van godsdienst en haar vrijheid van meningsuiting door de staat werden geschonden. Bovendien zou ze worden gediscrimineerd. Sinds 2011 geldt in Frankrijk een boerka- en niqaabverbod in de publieke ruimte. De rechtse oud-president Sarkozy voerde het in. Het Hof kan zich vinden in de opvatting van Frankrijk dat het niet kunnen zien van iemands gezicht het ‘samenleven’ onder druk zet. (NRC)