Erdogan kandidaat voor presidentschap

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in augustus. Erdogans AK-partij kondigde de kandidatuur vanochtend aan. Erdogan wil de functie van president versterken. De huidige president Abdullah Gül vervult een grotendeels ceremoniële functie, maar de 60-jarige Erdogan wil ook regeringstaken blijven vervullen. Zo zou hij, na elf jaar premierschap, veel van zijn macht behouden. De Turkse grondwet beperkt het aantal ambtstermijnen voor de premier niet, maar de AK sprak intern af dat Erdogan in 2015 als premier weg moet. Erdogan staat ver voor in de peilingen voor de presidentsverkiezingen. Tegenstanders verwijten Erdogan autoritair gedrag. Ze vrezen dat hij als president de oppositie en de rechterlijke macht de mond zal proberen te snoeien. (AFP)