Persbureau AP laat berichten schrijven door computerprogramma

Elk beursgenoteerd bedrijf doet het elke drie maanden opnieuw: kwartaalcijfers uitbrengen. Een doorgaans gortdroog rapportje met steeds dezelfde elementen. Winst, omzet, groei.

Journalisten maken daar doorgaans in hoog tempo een net zo droog cijferbericht van. Werk dat prima door robots kan worden gedaan, vindt persbureau AP.

AP gaat binnen afzienbare tijd met hulp van het softwareprogramma Automated Insights cijferberichten van Amerikaanse bedrijven automatisch genereren, maakte het persbureau gisteren bekend. Zo kan het persbureau straks elk kwartaal 4.400 kwartaalberichten leveren. Dat is meer dan tien keer zoveel als de driehonderd berichten die AP-journalisten nu elk kwartaal handmatig schrijven.

Journalisten van AP worden ingezet om de berichten van duiding te voorzien. „We stoppen met het eruit rammen van stukjes en gaan onze hersenen weer gebruiken op een ondernemende manier”, zei de verantwoordelijke AP-redacteur Lou Ferrara gisteren op het blog van AP.

Het uitbesteden van werk is niet nieuw in de journalistiek. Zo zijn er al Amerikaanse websites die lokale gemeenteraadsvergaderingen via een videoverbinding laten verslaan door Indiase freelancers. En The Los Angeles Times heeft een robot in dienst voor moord- en aardbevingnieuws.

    • Stijn Bronzwaer