Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Spetterende eindshow Monty Python in Londen

Het einddecor van de show.
Het einddecor van de show. Schermafbeelding Twitter/Ellen de Bruin

Met spectaculaire balletten en een gastoptreden van Stephen Fry, hebben de vijf nog levende leden van de komediantengroep Monty Python vanavond afscheid genomen van .. Monty Python.

Veel beroemde sketches, zoals de ‘dead parrot sketch’ en ‘Nobody expects the Spanish Inquisition’ werden door de vijf 70-plussers John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Eric Idle met verve gebracht.

Dat gebeurde op een kermisachtig toneel ontworpen door Gilliam met grote schermen waar ook oude opnamen van de zesde overleden Python, Graham Chapman, te zien waren. Er waren pakkende nieuwe elementen aan toegevoegd, zoals de sketch over ‘nudge nudge, say no more, your wife is she a goer’, die eindigde in een swingende rap met een ballet van tientallen in Agent provocateur ondergoed gestoken dansers.

Vooral tweede helft absurdistisch

Stephen Fry werd in een nieuwe versie van de sketch Blackmail opgevoerd en moest bekennen dat hij ooit een lamp, een peertje, in zijn achterste had gestoken. De Pythoneske absurditeiten spatten vooral in de tweede helft van het podium.

Hoogtepunt was ook de uitvoering het lied ‘Every Sperm is Sacred’ met twintig in ondergoed dansende nonnen en priesters rond penisvormige kanonnen die zeepbellen spoten.

Monty Python is niet meer..

De show eindigde na een sneeuwscène (‘Every day is Christmas in Paradise’) met de meezinger ‘Always look on the Bright Side of life’. Na die grote finale met de vijf Pythons in witte smoking verscheen de tekst op het scherm: Monty Python 1969 - 2014.

Met andere woorden: Monty Python is overleden. Daarna verscheen de laatste tekst, met de boodschap: ‘Piss Off!’ - Opsodemieteren! Het was een passend en spetterend afscheid.


Vandaag in NRC Handelsblad een uitgebreid verslag van de Monthy Python-avond. Hieronder kunt u de tweets teruglezen van NRC-redacteur Ellen de Bruin, die samen met Paul Steenhuis aanwezig was bij de show: