Sherlock: His Last Vow

Nederland 2,

21.50-23.20u

Het enige wat nog ontbrak – spoiler alert! – aan het derde seizoen van de BBC-serie Sherlock was een echte slechterik. Een tegenstrever die echt aan de Londense opperspeurder gewaagd was, zoals Moriarty dat was, die zich aan het einde van het tweede seizoen door het hoofd schoot. In die aflevering leek Sherlock zelf ook te overlijden, én weer op miraculeuze wijze uit de dood op te staan. Dat gegeven spoorde de fans aan tot lange speculaties op internetfora over het hoe en wat. De verklaring kwam in de eerste aflevering van dit seizoen – en bleek gecompliceerder en briljanter dan gedacht. Dat is Sherlock: altijd een denkstap voor. Dat maakt deze duizelingwekkende slotaflevering ook de beste van dit (korte) derde seizoen – een culminatie van de persoonlijke diepte die de hoofdpersonen kregen, en een terugkeer van een grote vijand. Charles Magnussen beschikt over een enorme database aan gevoelige informatie, waarmee hij prominenten chanteert. Ook Sherlock valt ten prooi aan Magnussens alwetendheid (is het een Google Glass, een beveiligde kluis?) en moet eindelijk weer afdalen in de diepste krochten van zijn geheugenpaleis. Plus: een enorme verrassing aan het einde.

    • Thomas de Veen