Schwalbe? Ja, schwalbe!

Arjen Robben krijgt veel kritiek voor zijn buitelingen in het duel met Mexico. Robben gaf toe dat hij gewillig naar de grond ging. Gisteren meldde de FIFA dat hij niet vervolgd wordt.

Hét moment: Arjen Robben gaat in de slotfase neer en krijgt een strafschop in het duel tegen Mexico. Volgens Robben was het terecht een penalty, volgens critici niet. Foto ANP

Drie discutabele momenten. Eén penalty. Eén tv-interview. En ophef in de internationale media. Na de wedstrijd Nederland-Mexico zondag kwam er veel kritiek op aanvaller Arjen Robben en zijn buitelingen.

1 Wat is er gebeurd?

Arjen Robben gaat in de eerste helft twee keer naar de grond. Eén keer is een fopduik buiten het strafschopgebied, zo geeft hij later toe. De arbiter fluit niet. Tegen het eind van de eerste helft wordt hij wel echt neergehaald, en had de scheidsrechter een strafschop moeten geven. Robben claimt een penalty, maar krijgt die niet.

Kort voor het einde van de wedstrijd gaat Robben weer naar de grond, in het strafschopgebied. Nu geeft de scheidsrechter wel een penalty, terwijl er sprake lijkt van een schwalbe: Robben valt overdreven, nadat er op het oog amper contact voorafging tussen de aanvaller en de Mexicaanse verdediger Rafael Márquez.

Robbens val naar de grond zou volgens de ongeschreven regels gezien kunnen worden als een optelsom. Maar in realiteit mag dat nooit een grond zijn voor het toekennen van een strafschop.

2 Hoe reageerde Robben?

Hij bood na afloop zijn excuses aan voor de schwalbe in de eerste helft. „Dat moet ik niet meer doen”, zei hij bij de NOS. Naar het beslissende moment kort voor tijd werd niet gevraagd. Hij verscheen later niet bij de schrijvende pers in de mixed zone. Gisteren gaf hij na de training van het Nederlands elftal wel uitleg. De penalty die in de slotfase werd toegekend, was volgens hem terecht. Dus géén fopduik – volgens Robben dan.

3 En de Mexicanen?

De Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera was furieus en zei dat het derde moment (van de penalty) de „derde fopduik” van Robben was in de wedstrijd. Ook Márquez was kwaad. „Hij [Robben] zei tegen me dat het geen penalty was, maar dat hij een eerder moment wel een strafschop had moeten krijgen.”

4 En de internationale media?

Enkele buitenlandse media – met name de Mexicaanse en Engelse – interpreteerden het citaat van Robben verkeerd. Er werd gesuggereerd dat Robben zou hebben toegegeven dat de strafschop in de slotfase voortkwam uit een schwalbe.

5 En daarop reageerde de KNVB weer...

Ja. De Nederlandse voetbalbond meldde in een (internationaal) persbericht onaangenaam verrast te zijn door publicaties in de pers over de Nederlandse penalty. ‘In verschillende media zijn uitspraken van Robben, gedaan in een interview na de wedstrijd, helemaal verkeerd geïnterpreteerd.’

6 En nu?

Er wordt geen actie ondernomen tegen Robben na zijn uitspraak bij de NOS over de schwalbe in de eerste helft. Dat liet wereldvoetbalbond FIFA gisteren weten. De BBC meldde dat Robben mogelijk geschorst kan worden voor zijn uitspraken, maar dat is dus niet aan de orde. Je kan ook maar maximaal geel krijgen voor een schwalbe. Alleen zware overtredingen worden beoordeeld door de disciplinaire commissie van de FIFA. Fopduiken zien zij uiteraard liever niet. Een woordvoerder: „We vragen spelers om sportief te spelen.”