Schulz opnieuw gekozen als voorzitter Europees Parlement

Martin Schulz voorafgaand aan de stemming van vanochtend. Foto EPA/Julien Warnand

Martin Schulz is vanochtend in Straatsburg tijdens een geheime stemming opnieuw door het Europees Parlement aangewezen als voorzitter. Het was al zeker dat de Duitse sociaaldemocraat mocht blijven zitten omdat de drie grootste fracties een akkoord hebben gesloten. Het is de eerste keer dat het nieuwe parlement bijeenkomt na de Europese verkiezingen eind mei, schrijft persbureau Novum.

schulz maakt na 2,5 jaar plaats

Schulz was verzekerd van zijn verkiezing na een deal tussen de drie grootste fracties: de sociaaldemocraten, de christendemocraten en de liberalen. Schulz zal de helft van zijn termijn uitzitten en na tweeëneenhalf jaar plaatsmaken voor een liberaal of een christen-democraat. Ook andere posten worden onder de drie groepen verdeeld.

De voorzitterspost is nu belangrijker dan voorheen nadat het Europarlement wist door te drukken dat een van zijn kandidaten voorzitter van de Europese Commissie moest worden. Schulz had zich in de Europese verkiezingen opgeworpen als sociaaldemocratische ‘Spitzenkandidat’ voor deze post.

Omdat de christendemocraten als grootste partij uit de bus kwamen, mocht hun kandidaat, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, de leiding van de commissie opeisen. De EU-regeringsleiders schaarden zich tijdens de EU-top in Brussel vrijdag achter Juncker. In ruil mocht Schulz parlementsvoorzitter worden.

‘Een achterkamertjesakkoord’

De kandidaten voor het EP-voorzitterschap van de Groenen, conservatieven en radicaal-links kwamen er niet aan te pas. Gisteravond namen zij deel aan een kandidatendebat in het Europees Parlement in Straatsburg, maar Schulz kwam niet opdagen, tot grote woede van zijn tegenkandidaten.

“Morgen wordt de Europarlementariërs gevraagd dit achterkamertjesakkoord goed te keuren zonder vragen te stellen”, klaagde de kandidaat van de conservatieve ECR-groep, de Brit Sajjad Karim. “Hoe kun je een parlement respecteren dat zichzelf niet respecteert?”

Schulz is een omstreden EP-voorzitter

Schulz was het afgelopen tweeëneenhalve jaar al EP-voorzitter dankzij een wisselakkoord met de christen-democraten. Hij is omstreden omdat hij vrienden aan hoge posten in het parlement zou hebben geholpen en teksten die kritisch over hem waren zou hebben laten schrappen uit een jaarverslag van het parlement. Ook wordt geklaagd dat hij zijn functie van parlementsvoorzitter heeft misbruikt tijdens zijn campagne als Spitzenkandidat.

    • Annemarie Coevert